Dječak Mehrshad Kamiz rođen je u Teheranu, a pri porodu je imao sasvim normalnu težinu. Danas, u dobi od sedam mjeseci ova beba teži 20 kilograma

Zvuči nevjerojatno, no istinito je. Mershad se rodio s težinom od 3 kilograma, a u dobi od tri mjeseca imao je 11 kilograma. Danas, u dobi od 7 mjeseci ova beba je teška nevjerojatnih 20 kilograma.

Dječakovi roditelji su u razgovoru na Iranskoj televiziji ispričali kako je razlog njegovog nevjerojatnog rasta dojenje koje traje po sat vremena dnevno.

Ova beba je u prvih šest mjeseci napredovala nevjerojatnom brzinom, djevojčice u toj dobi u prosjeku teže 7, a dječaci 8 kilograma. Koliko je njegova težina uistinu nevjerojatna govori i podatak da djevojčice i dječaci u dobi od 5 godina teže između 13,5 i 26,5 kilograma.

Svjetska zdravstvena organizacija svakodnevno upozorava na sve veći problem pretilosti djece. Loše prehrambene navike koje u većini slučajeva dolaze iz obitelji razlog su sve većeg broja takve djece u svijetu.

Pretilost u djece i mladih čak i u Hrvatskoj poprima razmjere epidemije. Najčešći uzroci su industrijska hrana loše kvalitete i nedostatak aktivnosti.

U Hrvatske bolnice nerijetko dolaze adolescenti teži više od 100 kilograma. Djeca s prekomjernom tjelesnom težinom najčešće obolijevaju od dijabetesa. No to nije jedina opasnost koju nosi višak kilograma.

Stručnjaci upozoravaju da pretila djeca jedu mnogo hrane pune konzervansa, gotove umake, smrznutu brzu hranu te naravno raznovrsne slatkiše.

Iako mnogi glavnog krivca za prekomjernu tjelesnu težinu vide u genima, to je točno tek u jedan posto slučajeva. Za ostalih 15 posto najveći je krivac premalo fizičke aktivnosti i loša prehrana.

Pretilost je također i jedan od najvećih problema današnjice, a uzrokuje probleme sa srcem i krvnim žilama i dijabetes.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju