Vodene kozice (također vodene ospice, male boginje) su akutna i zarazna bolest koju uzrokuje virus Varicella zoster. Obično se pojavi u male djece. Bolest je karakterizirana vrućicom, svrbežom i crvenim točkicama, koje se u prvoj fazi pojavljuju na prsima i trbuhu, a zatim se u grupama rašire po cijelom tijelu. Crvene točkice se promijene u male mjehuriće, koji se osuše i tvore kraste u roku jednog tjedna

Kako prepoznati vodene kozice?
Prvi vidljivi znak bolesti je obično osip, kojem ponekad prethodi povišena temperatura i opća slabost. Češće se povišena temperatura, bol u predjelu trbuha i osjećaj slabosti pojavljuju istodobno kao i osip. Ovi simptomi mogu trajati više dana. Osip se pojavi u obliku crvenih točkica, koje se brzo rašire u neku vrstu vodenih prištića. Točkice se razvijaju u male mjehuriće, koji nalikuju malim kapljama vode na crvenoj podlozi. Vrh ovih mjehurića se lako može ogrepsti, ali može i sam prsnuti i pretvoriti se u krastu, ponekad već nekoliko sati nakon pojavljivanja. Kraste (ako ih se ne češe) otpadnu same u roku od 9-13 dana nakon pojavljivanja.

Kako ublažiti simptome vodenih kozica?
Glavni i najnaporniji simptomi koji prate vodene kozice jesu mjehurići koji svrbe, a njihovo češanje može uzrokovati nastanak ožiljaka. Stoga je glavna briga kod vodenih kozica usmjerena na ublažavanje simptoma svrbeža, iritacije i osjetljivosti.

Zaboravite svrbež i češanje!
PoxClin pjena za hlađenje - za njegu djece s vodenim kozicama

PoxClin pjena za hlađenje je medicinski proizvod (klasa I) registriran za tretman vodenih kozica. Brzo ublažava simptome iritacije, svrbeža i osjetljivosti povezane s vodenim kozicama. Sadrži prirodne sastojke i sigurna je za primjenu u djece. Drugi sastojci PoxClin pjene za hlađenje pomažu pri hlađenju i imaju ublažavajuće djelovanje na kožu. Pjena je zahvaljujući kamilici i kadulji nježna i ugodna mirisa.

Kada trebate posjetiti liječnika?
Za zdravu djecu vodene kozice obično nisu ništa drugo osim smetnje. Ozbiljne komplikacije kao što su infekcije kože, upala pluća i vrućica, iako rijetke, moraju se ozbiljno shvatiti. Vodene kozice mogu predstavljati opasnost za odrasle osobe, trudnice i novorođenčad do 6. mjeseca starosti.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju