Kada vas dijete pokušava ucjenama prisiliti da mu ispunite neku ludu želju ili hir, mirno mu objasnite zašto to nije pametno

Život s tinejdžerima ponekad je čisti stres za roditelje. Svađe, ljutnja, bijes i inzistiranje na suludim željama samo su neki od svakodnevnih trenutaka s kojima se roditelj prosječnog tinejdžera i/ili tinejdžerice susreće.

>> Djeca pamte događaje iz djetinjstva ako o tome razgovaraju

>> Što neće doživjeti djeca rođena 2011.?

Ipak, kako bi sve strane iz takvog odnosa izašle zadovoljne, psiholozi apeliraju na roditelje da ostanu mirni, da ne podižu tenzije, ne počinju svađe nego da svojim malim, a velikim klincima smirenim razgovorom, u kojem će se osjećati ravnopravno, pokušaju objasniti zašto ta ideja i nije najpametnija. Najčešći uzroci svađa roditelja i tinejdžera su kosa, odjeća, tetovaže i piercing.

Dekoriranje tijela

Iako je riječ o psihološki neopasnim načinima istraživanja identiteta, većini se roditelja od same pomisli da im dijete želi obojiti kosu u ružičasto digne tlak.

Međutim, psiholozi za takav 'bunt' imaju posve drukčije obrazloženje.

Mislite li da je djetetov izgled razlog zašto su stvari krenule po zlu, gledate na pogrešno mjesto i u pogrešne stvari. Usredotočite se na ono što je važno: srce vašeg djeteta. Sve je ostalo prolazna iluzija.

Isto tako, bitno je da ste potpora svom tinejdžeru i da ga ne osuđujete kako bi vam se, kad ima neki problem, mogao otvoreno povjeriti. Ne zaboravite na umijeće dogovaranja. Npr. ako vas vaš tinejdžer opsjeda idejom da se ukrasi piercingom, recite mu da se ne slažete, ali da možete zajedno ići razgovarati s liječnikom koji će vam objasniti rizike i moguće komplikacije piercinga.

Ako i nakon toga uporno to želi, dogovorite se da mu, unatoč tome što se ne slažete s tim, ne možete zabraniti da dekorira svoje tijelo kako želi, ali pod uvjetom da nastavi biti dobar u školi ili nešto drugo.

Ništa bez povjerenja

Na taj način istodobno pomažete tinejdžeru u gradnji vlastitog identiteta, ali gradite i odgovornost.

Jer samo odnos koji se temelji na povjerenju u konačnici će dati dobre rezultate zbog kojih ćete biti zadovoljni vi, ali i vaš tinejdžer. Čest sukob vodi se i oko biranja prijatelja. Ako se i ne slažete s djetetovim izborom, pokušajte mu to reći argumentirano, bez zamjerki i kritika.

Najgore je da mu branite da se s nekim druži zato što vi mislite da je ta osoba pogrešan izbor. Pustite svog tinejdžera da sam otkriva svijet, da i pogriješi, jer nije tajna da se upravo na vlastitim greškama najbolje uči.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju