zagrebačke dizajnerice Lana Hudina, Vlatka Blakšić i Ivona Vuletić okupljene oko imena VIL*e osvojile su prvo mjesto na natječaju za najbolje dizajnere predstavivši svoju škrinju starozagrebačkog naziva 'Pucica'

U sklopu programa 'Quercus 2012.' održanom u Sarajevu tijekom 30. Međunarodnog sajma šumarstva, drveta, namještaja, unutarnjeg uređenja i drugih proizvoda od drva - 'INTERIO 2012' zagrebačke dizajnerice Lana Hudina, Vlatka Blakšić i Ivona Vuletić okupljene oko imena VIL*e osvojile su prvo mjesto na natječaju za najbolje dizajnere predstavivši svoju škrinju starozagrebačkog naziva 'Pucica'.

>> Clutch torbica samo po vašem ukusu

>> Kućanski aparati ili sprave za mučenje?

Programom 'Quercus' dodjeljuju se nagrade najboljim mladim dizajnerima namještaja u Regiji, a ove godine održava se po treći put kao regionalni natječaj u dizajnu namještaja i proizvoda od drva. Natječaj je organiziran posredstvom web portala www.a4a.info, uz podršku agencije SERDA. Od 104 pristigla rada iz zemalja širom regije, dizajnerica Jasna Mujkić iz Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu odabrala je 30 radova koji su ušli u užu selekciju, a koji će biti izloženi na sajmu 'Interio 2012.'

Upravo su Zagrepčanke Lana Hudina, Vlatka Blakšić i Ivona Vuletić svojom verzijom škrinjice 'Pucica' kojoj su nadjenule pravi zagrebački naziv koji u potpunosti opisuje korisnika škrinje, osvojile stručni sud i prvu nagradu.

Škrinja kao zanimljiv objekt očuvanja obiteljske tradicije i materijalne ostavštine mlade koja ulazi u novu obitelj, imala je ulogu trofeja, statusnog simbola, ali i objekta praktične namjene. U škrinje se pohranjivala posteljina, vezovi, narodne nošnje i skriveno blago poput dukata, ljubavnih pisama, zlatnog nakita i novca.

'Naša Pucica zapravo je bakina škrinjica redizajnirana u suvremen, funkcionalan predmet kojim se potiče stvaranje nove obiteljske tradicije te odlaganje emocionalno i sociološko vrijednih materijalnih predmeta', izjavile su VIL*e objasnivši tako osnovnu ideju koja ih je pratila kroz stvaralaštvo.

Razlomljena forma u prenesenom značenju asocira na staru razbijenu vazu koja je ponovno sastavljena. Sama poveznica vidljiva je već i u samom imenu: Pucica=popucala + puca=djevojka rumena. Tako je i stara bakina škrinja preuzeta sa tavana, redizajnirana te ponovno sastavljena i vraćena u funkciju suvremenog stana. Kako bi se sačuvala tradicionalna atmosfera vezana uz taj predmet, zadržan je i izvorni materijal, drvo orahovina. Plitki reljef korišten u srednjem vijeku kao tehnika ukrašavanja škrinja, na Pucicu je apliciran u obliku ispresjecanih kosih linija koje tvore grafizam stilizirane popucale boje i drva na bakinoj škrinji. Ti lomovi i rezovi ujedno posjeduju funkciju 'skrivanja' pretinaca, od kojih su neke linije lažni utori, a neki stvarni bridovi ladica.

Potpuno tajni pretinac za odlaganje vrijednih sitnica, smješten je na dnu otklopnog dijela u unutrašnjosti škrinjice sa lažnim dnom. Škrinja je izvorno stajala u podnožju kreveta, a sada je u nju integrirano više funkcija te može poslužiti i kao noćni ormarić, klupski stolić, sjedalica ili klupa. VIL*e su najavile i izradu prototipa škrinje 'Pucica'.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju