Uređenje životnog prostora izazov je u kojem je dobro poslušati riječ stručnjaka. Iako smo skloni vjerovati kako sve možemo sami, krajnji rezultat nije nam uvijek po volji. Kako bi boravak u stanu bio pravo zadovoljstvo naša suradnica, dizajnerica interijera Bosiljka Antolković pomaže prijedlozima i savjetima

Danas je nažalost gotovo nemoguće kupiti stan adekvatne kvadrature koji odgovara stvarnim potrebama. Strogi uvjeti za dobivanja kredita, u kombinaciji s još uvijek preskupim kvadratima, često natjeraju mlade obitelji da kupe male stanove koji ne mogu zadovoljiti njihove stvarne potrebe.

Uređenje stana za četveročlanu obitelj u stančiću od samo 39 m2 korisne površine zajedno s malom lođom bio je izazov koji je dizajnerica inetrijera Bosiljka Antolković uspješno dovršila.

>> Savjet dizajnera: Dvije trendi ideje za vaših 20 kvadrata

>> Dom s potpisom Roberta Cavallija samo za najhrabrije

U stanu površina dnevne sobe iznosi tek 22 m2, a treba zadovoljavati sljedeće uvjete:
• Kuhinja sa svim potrebnim elementima i aparatima
• Blagavaonica
• Mjesto za boravak i druženja
• Spavaća soba za roditelje

Pored dnevne sobe u stanu je još i mala soba za dvoje djece od 8 m2, te kupaonica i hodnik ukupne kvadrature 6 do 7 m2.

Dnevni boravak
Kako je u ovakvim slučajevima gotovo nemoguće zadovoljiti sve ove zahtjeve, morali smo pristati na spavanje na sofi na razvlačenje jer jednostavno ne postoji druge adekvatno rješenje.

Zadovoljna.hr donosi vam ideje i savjete stručnjaka za uređenje ili osvježenje prostora u kojem živite

Da problem bude veći u sobi je već predodređeno mjesto kuhinje sa svim izvodima. U tlocrtu su poduzete neke manje intervencije jer mladi ljudi koji uđu u kredit nisu baš previše voljni izvoditi dodatne adaptacije. U kuhinji je produžen bočni zid za cca 95 cm kao što je prikazano crvenim na tlocrtu.

Taj je zid trebao omogućio dodatni prostor u koji su s kuhinjske strane ugrađene visoke kolone s hladnjakom i pećnicom, a s druge strane ugradbeni ormarić dubine 40 cm koji u donjem dijelu ima vrata, a u gornjem je poličar za knjige.

U isto vrijeme dobili smo zid širine 105 cm točno nasuprot sofe na koji ćemo ugraditi TV. Ovaj je položaj televizora dobar jer ga možemo gledati sa sofe, a također i iz blagavaonice.

Sofa veličine 240 x 165 cm je na razvlačenje s kutijom za spremanje posteljine radi svakodnevne manipulacije. Prostor ispred sofe je oslobođen za dječju igru i nije opterećen velikim stolićem, već manjim modularnim koji ulaze jedan u drugi.

Zbog oblika prostorije nametao se položaj kutne sofe kao jedina postojeća opcija za sofu ove veličine tako da su u ovom slučaju blagavaonica i boravak zamjenili mjesta.

Blagovaonica je organizirana oko okruglog stola promjera 100 cm s četiri manja moderna stolca. U blagavaoni su na zid obješeni ormarići slični kuhinjskima dubine 40 ak cm za razne stvari, a također u njima može stajati i dio odjeće ukoliko se pokaže potreba.

Stil uređenja je moderan i jednostavan bez previše boja i oblika kako bi se izbjegao neuredan izgled u ovom malom prostoru. Osnovne su boje bijela i svijetlosiva, a kao motiv pojavljuje se i topla narančasta.

Osim narančaste, na ovoj bi podlozi mogla funkcionirati i bilo koja druga boja prema osobnom ukusu.
Preuređenje ove male sobe ne bi smjelo biti financijski prezahtjevno, pa su razni ormarići i kuhinja zamišljeni jednostavne forme i od jeftinijeg materijala (iveral).

Sada je u sobi, u kojoj će najčešće boraviti četvero ljudi, zadovoljen svaki od prethodno navedenih kriterija, a da nam je još i ostao prostor ispred sofe slobodan za dječju igru.
Projekt uspješno odrađen!

Savjetuje: Bosiljka Antolković, dizajnerica interijera
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju