Nedavno održano Europsko prvenstvo u vaterpolu povećalo je interes za taj dinamičan sport koji prvenstveno privlači dečke željne zdrave aktivnosti u bazenu. No, to je bila prilika da se skrene pažnja i na djevojčicama fascinantan skladni sport ispunjen estetikom i plesom – sinkronizirano plivanje

Sinkronizirano plivanje sport je koji uključuje nekoliko drugih sportova, te prekrasne kostime i šminku i stoga je razumljivo jedan od omiljenih ženskih sportova.

Spoj je plivanja, ronjenja, plesa i gimnastike te se sastoji od estetski oblikovanih pokreta, položaja, figura i sastava koje plivačice izvode u vodi u skladu s glazbom.

Toj su aktivnosti prije svega sklone cure koje vole biti u vodi, uživajući u glazbi i plesu. Kada se tim afinitetima dodaju i 'povlastice' poput lijepih kupaćih kostima i šminke, ne čudi zašto je 'sinkro' sve popularniji kod djevojčica u potrazi za fizičkom aktivnošću i zabavom.

Sa sinkroniziranim plivanjem se najčešće počinje u predškolskoj i školskoj dobi - od 5 do 10 godina starosti. No za bavljenje ovim lijepim sportom nikad nije kasno jer za rekreativno bavljenje sinkroniziranim plivanjem nema dobne granice.

Jedini preduvjet je znati plivati, sve ostalo se trudom i upornošću, te naravno s ljubavlju prema ovom sportu, može savladati.

Mjesečna članarina za sinkronizirano plivaje iznosi 250 kuna, a od rekvizita je potreban kupaći kostim koji je ostao od ljetnih praznika, kapa, šlapice, ručnik i nakon nekog vremena kvačica za nos.

Za nastupe koristi se jedno tajno pomagalo - želatina, koja se inače koristi u pripravi kolača. Naime, želatina na kosi uspješno održava frizuru tijekom izvođenja koreografije. A ono što najviše oduševljava najmlađe početnice u ovom sportu su upravo bogato ukrašeni kostimi, te zvuk glazbe koji čuju pod vodom.

U Hrvatskoj trenutačno postoji 8 klubova sinkroniziranog plivanja – po jedan u Varaždinu, Splitu, Rijeci i Solinu te četiri u Zagrebu.

Sinkronizirano plivanje, osim što je vrlo zanimljiv sport, razvija kardiovaskularni i respiratorni sustav, utječe na pravilno držanje tijela, pokretljivost zglobova, termoregulaciju i živčani sustav, te razvija osjećaj za ritam, kao i kreativnost.

I ovaj sport kao i mnogi drugi razvija timski duh te osjećaj pripadnosti grupi, što je za djecu iznimno važno razvijati još od malih nogu.

A prijavljuju li se za ovu vodenu aktivnosti dječaci?

U svijetu postoje mješoviti parovi i nekolicina pripadnika suprotnog spola koja se aktivno bavi sinkroniziranim plivanjem te čak na nekim mitinzima postižu zapažene rezultate. Kod nas takva praksa još uvijek ne postoji.

>> VIDEO: Koje sportove za najmlađe odabrati?

>> VIDEO: Spadate li u onih 7 posto Hrvata koji vježbaju?

Kako upisi traju do sredine listopada, imate li djevojčicu koja voli plivati i plesati po kući uz omiljenu pjevačicu, posjetite jedan od klubova i možda ćete upravo tamo pronaći omiljeni sport vaše male dame.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju