Najnovija britanska studija posvećena dojenju navodi kako preporučeni period za dojenje od 6 mjeseci nije dobar za zdravlje djeteta te da bi se on trebao skratiti za dva mjeseca. No, hrvatski UNICEF i iskustva majki potvrđuju kako navedena tvrdnja nije točna

Britansko istraživanje posvećeno dojenju donosi podatke koji su poljuljali dosadašnju preporuku Svjetske zdravstvene organizacije.

Prije deset godina donesena preporuka o dojenju prvih 6 mjeseci suprotstavili su tezu o dva mjeseca skraćenom periodu ističući kako prekasnije uvođenje krute hrane može povećati mogućnost pojave alergije na određenu hranu te sklonost anemiji.

Nova studija ističe kako je nedostatak te upute činjenica da je od 16 na kojima je temeljena njih 7 provedeno u zemljama u razvoju gdje je ograničen pristup čistoj vodi i zdravoj hrani.

'Većina zapadnih zemalja, 65 posto njih iz Europske unije te Sjedinjene američke države nisu u potpunosti prihvatile tu odredbu' ističe pedijatrica Mary Fewtrell iz londonskog instituta za zdravlje djece.

Najnovija studija londonskog Instituta za zdravlje djece podigla je na noge brojne stručnjake s tog područja. Istom su se pridružile i udruge iz cijelog svijeta koje već godinama pokušavaju istaknuti važnost dojenja.

Hrvatski UNICEF: 'Senzacionalistički pristup odmaže roditeljima'

Iz udruge 'Roda' pokazuju zabrinutost te upozoravaju kako se ne radi o legitimnoj studiji.
'Svjetska zdravstvena organizacija već godinama ističe važnost dojenja u prvih šest mjeseci djetetova života i suludo je da svih 3 000 istraživanja o dojenju, koliko se godišnje provodi u cijelom svijetu, padne u vodu zbog jednog nemjerodavnog članka na kojem su radili znanstvenici koji primaju plaću od proizvođača zamjenskog mlijeka.
Navedene bolesti kao posljedica dojenja zapravo su problemi novijeg doba gdje sve manje i manje žena doji svoje dijete. Preporuka majkama bila bi da se raznovrsno hrane kako bi dijete isprobalo čim više okusa', izjavila je Ivana Zanze direktorica udruge Roda.

>> Dojenje razvija prisniji odnos s djetetom

>> Može li dojenje spriječiti ovisnosti?

Isto su potvrdili iz UNICEF-a koji je već reagirao u Velikoj Britaniji. Gorana Bećinović upozorila je na problem koji u Hrvatskoj već postoji, a radi se o tome da čak 50 posto žena odustaje od dojenja već u prvom mjesecu djetetova života.

'Ovakvi napisi štete promicanju dojenja i možemo sa sigurnošću potvrditi kako se radi o velikoj neistini. Riječ je o senzacionalističkom pristupu koji odmaže roditeljima. Naša je preporuka je da bi djeca trebala početi uzimati krutu hranu s oko šest mjeseci te je kombinirati s majčinim mlijekom' ističe Bećinović.

S ovim tvrdnjama složile su se i neke majke: ' Svoje sam dvoje djece dojila pet i pol mjeseci, a s obzirom da je treće na putu bez obzira na ovakve neutemeljene napise planiram dojiti i dalje', izjavila je Iva Gorenc Stern, volenterka u udruzi Roda.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju