Čak 25 posto žena u Hrvatskoj njihovi su partneri barem jedanput fizički napali. Nasilja nisu pošteđene ni supruge poznatih, i to nerijetko i unutar zajednice društveno cijenjenih muškaraca

U današnje vrijeme svjedoci smo sve češćeg nasilja, kako onog uličnog tako i unutar obitelji. No, nasilje nije samo fizičko, već i psihičko i seksualno maltretiranje te uključuje prijetnje i namjerno lišavanje slobode.

'Ljudi su frustrirani i zbog vlastite nemoći da se nose s tom frustracijom češće uđu u agresivni odnos prema drugoj osobi ili prema samom sebi' objašnjava psiholog Boris Blažinić.

Nasilje nad ženama predstavlja nejednaku raspodjelu moći između muškaraca i žena i prisutno je u svim razvojnim fazama društva.

Posljednji statistički podaci pokazuju da žene tek nakon 7 do 13 godina partnerova maltretiranja odluče progovoriti. Osim što se boje osuda okoline ne znaju kome se obratiti i krive sebe.

'Partneri koji zlostavljaju svoje partnerice najčešće za izgovore rabe fraze poput nisam je jako, ili samo sam joj odvalio dva –tri šamara' otkriva aktivistica Autonomne ženske kuće Neva Tolle.

Poražavajući je podatak da čak 25 posto žena u Hrvatskoj trpi fizičko nasilje svojih partnera. Još je užasnija činjenica da samo jedna od deset žena o tome i progovori.

No, kada su u pitanju poznate osobe, njihovo verbalni ili fizički sukobi sa suprugama zahvaljujući medijima isplivaju na površinu.

Tako je kapljica alkohola probudila agresivnu stranu u zadarskom pjevaču Mladenu Grdoviću koji je zbog napada na suprugu Brankicu bio privođen više puta.

Zbog istog je razloga u pritvoru Goran Bare čija je svađa s nevjenčanom suprugom Željkom Matković kulminirala tučom.

Geni kameni pjevača Siniša Vuce probudili su njegove šake koje je upotrijebio na svojoj supruzi jer mu je prigovarala da ga nikad nema kod kuće.

I jedan simpatična kuhar poznat s TV ekrana šamarom je ušutkao suprugu s kojom vodi restoran. Bivši košarkaški reprezentativac zbog takozvanog naguravanja sa suprugom zaradio je psihosocijalno liječenje i zatvorsku kaznu.

Bivša supruga hrvatskog veleposlanika u Belgiji Ljubomira Čučića tvrdila je kako ju je suprug godinama zlostavljao.

Kada zlostavljanje u braku proizvede željeni rezultat, osoba će nastaviti s nasiljem.

'Zlostavljač će sa šamara preći na udarce noge, s udaraca nogom na udaranje glavom o zid. Nakon toga često slijedi faza u kojoj se prijeti oružjem, a nakon toga slijedi i upotreba oružja.

>> Kako prepoznati osobine zlostavljača?

Kada šake počnu djelovati kao mehanizam rješavanja problema, ne treba čekati, već nakon prvog udarca zatražiti pomoć na savjetodavnim besplatnim telefonima ženskih organizacija.

AŽKZ (Autonomna ženska kuća Zagreb) tel: 0800 55 44
Radnim danom od 10 do 17

Više u In Magazinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju