Dječja štednja je odlična stvar, a vaša obitelj može izdvajati mjesečna sredstva koja će najmlađem članu obitelji u budućnosti dobro doći. Kako bi bili sigurni da dobro ulažete u budućnost provjerite koja su to najčešća pitanja i odgovori koji muče roditelje

Jesu li djeca razvedenih roditelja obespravljena kada je u pitanju dječja štednja i kako se obiteljski zakon primjenjuje na dječju štednju?
Obiteljski zakon uređuje da roditelji zastupaju djecu ravnopravno, zajednički i sporazumno. Stoga zbog zaštite djeteta prilikom raspolaganja imovinom, otuđenja imovinom je potreban pristanak oba roditelja, a kako dječja štednja dosiže i veće iznose nakon uobičajene petogodišnje uplate prilikom raspolaganja i dizanja te ušteđevine je potreban pristanak oba roditelja, odgovorila je prof.dr.sc. Aleksandra Korać Graovac
(katedra Obiteljsko pravo, Pravni fakultet u Zagrebu)

Zašto za podizanje dječje štednje trebamo suglasnost i čiju?
U trenutku polaganja novaca na ime djeteta to više nije roditeljska imovina, to je dječja imovina, to je dječja štednja i s njom se jednako raspolaže kao i s imovinom odraslih. Odrasla osoba kad ima svoju štednju, njenu ušteđevinu može podići netko samo uz punomoć. Roditeljima tu mogućnost daje centar za socijalnu skrb, ta je odluka kojom daje suglasnost je (ako ćemo to preslikati na odnose odraslih) neka vrsta punomoći, odgovara Mila Jelavić, dipl.iur.
(pravobraniteljica za djecu)

>> Djeca pamte događaje iz djetinjstva ako o tome razgovaraju

Kod sklapanja ugovora o dječjoj štednji ne treba pristanak Centra odnosno roditelji nisu informirani o tome da će kod podizanja dječje štednje trebati njihovu suglasnost?
Za ulaganje i otvaranje dječje štednje nije potrebno odobrenje. Jasno da je to poslovna politika banke, kaže Marija Pavić, dip.iur.
(ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb)

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić dodaje kako je
za podizanje novca u banci s imena dječje štednje potrebno odobrenje centra za socijalnu skrb. U tom postupku zapravo roditelji sudjeluju zajedno jer centar za socijalnu skrb u postupku u kojem donosi odluku mora zapravo ispitati o čemu se radi i saslušati oba roditelja na ovu okolnost.

Jesu li djeca razvedenih roditelja i ovdje obespravljena jer je postupak podizanja dječje štednje još otežaniji?
Tu je najbitnije da roditelji koji nisu lišeni roditeljske skrbi ne mogu bez odobrenja centra otuđiti ili opteretiti imovinu maloljetnog djeteta bez obzira na osnov stjecanja te imovine (to može biti darovanje, nasljedstvo, obična štednja, stambena štednja...), odgovara Marija Pavić, dip.iur.
(ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb)

>> 10 igri koje potiču djecu na kretanje

Koliko traje postupak odobrenja podizanja bilo kojeg oblika dječje štednje pri Centru za socijalnu skrb?
Taj postupak ne treba i ne bi smio trajati dugo, to su česti prigovori roditelja i nama, kaže Mila Jelavić, dipl.iur.
(pravobraniteljica za djecu)

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb Marija Pavić dodaje kako taj postupak sigurno ne traje duže od mjesec dana dok pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić naglašava kako ukoliko nekome treba nešto taj čas, nakon mjesec ili dva to doista gubi smisao.

'Apsolutno suosjećam s roditeljima i podržavam ih u tome da inzistiraju. I ja preporučam sustavu socijalne skrbi da takvi postupci ne traju dugo jer oni ne moraju trajati dugo', dodaje pravobraniteljica.

Gdje je zapravo nastao problem?
Roditelji ne znaju, nisu upoznati da trebaju naše odobrenje. Kad već gori, dođu u banku, a banka ih vrati, kaže Marija Pavić, dip.iur.
(ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb)

Osnovni problem po meni jest to što banke u trenutku kad roditelj ili roditelji otvaraju dječju štednju na bilo koji način, ne informiraju ih kakvi su to postupci koji slijede ukoliko žele tu štednju podići, pojašnjava Mila Jelavić, dipl.iur.
(pravobraniteljica za djecu)

Čini se da ova problematika naročito pogađa prava djece razvedenih roditelja?
Obiteljski zakon jednako primjenjuje na roditelje bez obzira žive li oni zajedno ili odvojeno. Dakle oba roditelja moraju dati pristanak, neovisno o tome jesu li u braku ili nisu, kaže prof.dr.sc. Aleksandra Korać Graovac
(katedra Obiteljsko pravo, Pravni fakultet u Zagrebu)

Nebitno je da li su roditelji razvedeni ili ne, tu bi bilo bitno jedino ukoliko je jedan roditelj lišen roditeljskog prava. Ako su oni razvedeni to ne znači da je drugi roditelj s kojim dijete ne živi, lišen roditeljske skrbi, odnosno ovisi što je sud odredio, pojašnjava Marija Pavić, dip.iur.
(ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb)

Činjenica da vrlo često roditelji nisu u dobrim odnosima i prelamaju svoje loše partnerske odnose i na svoje roditeljske uloge. Dakle nisu dovoljno osviješteni da su oni ovdje ponajprije u funkciji zaštite interesa djece.
Jednom roditelj – uvijek roditelj. Sustav u svakom slučaju se trudi štititi (koliko je to moguće) i onog roditelja koji ne živi s djetetom, naglašava prof.dr.sc. Aleksandra Korać Graovac
(katedra Obiteljsko pravo, Pravni fakultet u Zagrebu)

Mogli bi napraviti analizu pa ćete vidjeti da je neznatan broj negativnih rješenja, tvrdi Marija Pavić, dip.iur.
(ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb)

Ovakva praksa ne postoji u susjednim Europskim zemljama, osoba koja je otvorila u ime djeteta štednju i uložila novac ima je pravo i podići bez uplitanja institucija?
Kod nas se zapravo dogodilo da je zakonodavac napredniji od primjerice naših susjeda Austrija ili Njemačka gdje prilikom odlučivanja o nekim bitnijim pitanjima o roditeljskoj skrbi odlučuje roditelj s kojim dijete živi. Međutim Europski sud za ljudska prava je i takvu praksu, odnosno takva zakonodavstva učinio dvojbenim i zahtjeva modernizaciju. Mi smo, to je apsurdno ali istinito, moderni ali možda nepraktični za roditelje, kaže prof.dr.sc. Aleksandra Korać Graovac
(katedra Obiteljsko pravo, Pravni fakultet u Zagrebu)

Emisija ZelenJava u kojoj možete pogledati pregršt zanimljivih tema očekuje vas u nedjelju 23. listopada na Novoj TV u 10.30 sati.

ZelenJava u trećem nastavku donosi nove priče za bolji život. Poveznicu između jednog londonskog puba i taksija dočarava Nino Bantić u priči koja bi mogla imati budućnost i u Hrvatskoj. Jadranka Boban Pejić, poznato ime zdrave i organske kuhinje, iznenadila je javnost najprestižnijim menadžerskim nagradama u zemlji i inozemstvu. ZelenJava najavljuje zanimljiv mjesec edukacija i konferencija o zelenoj gradnji. Ovotjedna emisija otkrit će i tajne ljepote na prirodan način. Mile Kekin, frontman grupe Hladno pivo u gostima je kod Ante Babića i otkriva svoje novo lice. Mario Bobanović i Luciano Ugrin kuhaju zabavno i zdravo, a ZelenJava će ove nedjelje predstaviti i reciklirano imanje u Vukomeriću te ZMAG-ovog lidera – poznatog antiglobalista i aktivista, Dražena Šimlešu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju