Tražite posao? Provjerite kako se pokazati u najboljem svjetlu

Podijelite na

Pronaći dobar posao u današnje vrijeme nije lak zadatak. Na burzi rada se trenutno nalazi 300 691 osoba među kojima je veliki postotak onih bogatim radnim iskustvom

Autor : Tijana Šafar Vujić Objavljeno: 30.8.2012 / 15:05

Upravo zbog ovih alarmantnih podataka vrlo je teško isplivati na površinu i pred potencijalnim poslodavcem se pokazati u najboljem svjetlu.

>> 4 najveće greške na razgovoru za posao

Hrvatski zavod za zapošljavanje tijekom cijele godine organizira radionice: Kako aktivno tražiti posao, priprema za razgovor s poslodavcem i metode samoprocjene na kojima možete saznati na koji način briljirati na razgovoru, ali i kako napisati dobar životopis.

>> 8 neugodnih pitanja na razgovoru za posao

Životopis
Možda zvuči jednostavno no kako i u svemu ostalom i u ovom području postoje pravila kojih se treba pridržavati. Zato kada ga počnete pisati vodite računa od tome da životopis mora biti kratak i jasan.

Isto tako ne zanemarujte slobodne aktivnosti, volonterske poslove i praksu koju ste možda odradili u školi jer upravo ovi faktori mogu as razlikovati od ostalih kandidata s jednakim iskustvom i stručnom spremom.

"Prije nego što pošaljete životopis pročitajte ga nekoliko puta kako biste ispravili pravopisne i gramatičke pogreške"

Prije nego što pošaljete životopis pročitajte ga nekoliko puta kako biste ispravili moguće pravopisne i gramatičke pogreške koje ostavljaju dojam šlampavosti i brzopletosti, osobina koje poslodavac nikone ne želi kod svojih zaposlenika.

Odjeća
Nakon što se pismenim opisom vaših kvaliteta popnete na vrh ljestvice koja vam omogućuje predstavljanje licem u lice, ne zaboravite kako je prvi dojam najvažniji.

Birajte urednu i udobnu odjeću i izbjegavajte napadne boje, šminku i nakit, a najsigurnija kombinacija su sako te hlače ili suknja.

Neverbalna komunikacija
No ono o čemu vrlo malo ljudi razmišlja je javni nastup, odnosno komunikacijske vještine koje itekako mogu pomoći, ali i odmoći. Pokušajte kod kuće odglumiti situaciju razgovora i pritom vodite računa o sljedećim detaljima:

Kada uđete u prostoriju nikako nemojte zaboraviti pružiti ruku osobi s kojom razgovarate i pokloniti joj osmijeh, a što se govora tijela tiče: sjedite uspravno, tijelo okrenite prema sugovorniku i dok razgovarate gledajte ga u oči.

Izbjegavajte prekrižene ruke i gledanje uokolo jer takvim zatvorenim stavom o sebi šaljete negativnu poruku.

I za kraj kratki savjet koji bi trebali poslušati svi koji tragaju za željenim zaposlenjem: Budite prirodni i opušteni.

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se