Žene koje pomoću umjetne oplodnje pokušavaju postati majke, trebaju biti svjesne da postoji veća šansa da dobiju sinove, a ne kćeri, tvrde stručnjaci

Australski znanstvenici tvrde da mogućnost da će se roditi dječak, koja tijekom prirodne trudnoće iznosi 51 prema 100, tijekom postupka umjetne oplodnje raste na 56 prema 100, piše BBC.

Reprodukcijska tehnika naziva IVF, odnosno stavljanje jajašca u kontakt sa spermatozoidima partnera daje veće šanse za rođenje djevojčice.

Znanstvenici s Fakulteta u New South Walesu kažu kako bi pacijenti trebali biti upozoreni na sve posljedice. Dodaju kako parovi koji se podvrgavaju ICSI metodi, odnosno mikroskopskom ubacivanju spermija direktno u jajnu stanicu, ipak daje veće šanse za rođenje dječaka.

Problemi u Indiji i Kini
Studija je pokazala da 53 do 56 posto šansi da se rodi dječak ovise i o brzini kojom je oplođeno jajašce vraćeno u maternicu. Iz te tvrdnje proizlazi da će na 100 rođene djece njih 56 biti dječaci, a 44 djevojčice. Kod prirodnog začeća, na 100 rođene djece rodit će se 51 dječak.

>> VIDEO: Umjetna sperma bacila muškarce u drugi plan

'Već danas imamo probleme u dijelovima Kine i Indije gdje je znatno veći broj rođenih dječaka od djevojčica. To je dovelo do socijalnog problema koji se manifestiraju činjenicom da je muškarcima sve teže pronaći ženu', tvrdi profesor Philip Steer.

Roditeljima koji se namjeravaju podvrgnuti umjetnoj oplodnji savjetuje da se ipak ne zamaraju spolom djeteta, nego da svoje želje usmjere prema što bržoj trudnoći.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju