Počinje ovogodišnja navala na vrtiće. Cijena vrtića su još uvijek povoljne, no tisuće djece ipak će ostati bez mjesta. Kako bi upisali djecu u vrtić po cijenama od 400 kuna za vrtićku i 200 kuna za jasličku grupu, roditelji su spremni ponuditi i mito

Roditelji se često pitaju zašto njihovo dijete nije upisano u vrtić, a susjedovo je. Pogotovo jer oni imaju dvoje djece, a susjedi samo jedno.

Nevladine udruge Roditelji u akciji i Transparency International Hrvatska su pozvale tijela lokalne samouprave da, u nedostatku konkretnog pravilnika na državnoj razini, kod raspisivanja natječaja za upis u vrtiće i jaslice objave što detaljnije kriterije te da na taj način korupciju svedu na minimum.

'Sasvim sigurno se radi o korupciji, je li to korupcija u smislu nepotizma ili plavih kuverti ja stvarno s tim ne bih kalkulirala. Liste čekanja su netransparentne, ne zna se kako su složene, niti roditelji u njih imaju uvid', rekla je Mirela Blažanović iz Udruge Roda.

Iako se prilikom upisa djece u vrtić čuje svašta većina roditelja tvrdi kako su djecu upisali bez problema, no neki ipak kažu kako se koriste veze i poznanstva te i neka druga sredstva.

'Roditelji probaju ponuditi svašta', rekla je mama Jasminka koja je svoje dijete uspjela upisati bez problema.

Kako bi bili sigurni da toga nema, roditeljske udruge i Transparency international traže da upisni kriteriji budu isti u cijeloj zemlji, a liste s bodovima upisanih i neupisanih javno izvješene.

Gotovo 300 tisuća jasličke i vrtićke djece jednostavno ne stane u šestotinjak vrtića,  a u nekim četvrtima se čak tri obitelji bore za jedno mjesto. Mogu ga potražiti u privatnim vrtićima, no po trostruko višoj cijeni.

Ravnateljica zagrebačkog dječje vrtića Botinec kaže kako se mito ne prima, postoji možda mali znak pažnje u obliku bombonijere, no roditelji se na taj način uglavnom zahvaljuju odgajateljicama.

Ipak, s bombonijerom ili bez mnoga će djeca prvo na listu čekanja. Čak i ako su im roditelji ratne žrtve ili invalidi, samohrani ili oboje zaposleni. Mjesta je jednostavno premalo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju