Još uvijek se ne znaju sami ni počešljati, ali tri puta na tjedan, kada obuku svoje kupaće kostime postaju sinkronizirane plivačice. Baš kao velike profesionalke. Njihovi prijatelji treniraju u dvorani gimnastiku ili taekwondo, no bitno je da vježbaju!

Mnoga današnja djeca se, naime, već oko treće godine prestaju samo igrati u pijesku. Slatki i još uvijek šeprtljavi, mnogi od njih već su počeli graditi svoju karijeru u sportu.

Tanja Mesarić je profesorica kineziologije, nakon što je provodila univerzalnu sportsku radionicu u dječjim vrtićima, svoje je mjesto pod suncem pronašla u gimnastičkoj dvorani. Već pet godina vodi treninge gimnastike za najmanje.

'Ono što mi tu radimo nije samo priprema za vrhunski sport, želimo djecu naučiti na tjelesnu aktivnost, znači djeca ne moraju ostati u gimnastici i baviti se gimnastikom, nego samo da se naviknu na tjelesnu aktivnost', pojašnjava Tanja.

Upravo najmanji, kaže Tanja traže najviše, ali i vračaju svojim osmijesima dvostruko.

'Oni jesu razigrani, oni svašta rade, oni imaju slabu koncentraciju, znači imaju maksimalno 10 do 15 minuta i onda svako na svoju stranu', rekla je Tanja.

Gimnastika je sport i za djevojčice i za dječake koji su podjednako zastupljeni u grupi.

Sinkronizirano plivanje je pak rezervirano samo za djevojčice. u ovom se sportu snaga i tehnička vještina iskazuju u kratkoj umjetničkoj fotografiji.

Tamara Smetko Martinov radi kao trenerica 16 godina, bila je među prvim generacijama sinkroniziranih plivačica u Hrvatskoj od kojih većina danas rade kao trenerice.

'S djecom je krasno raditi. Uvijek znate na čemu ste, jeste li taj dan dobri jeste zločesti, ružni ili lijepi, rekla je Tamara iz Hrvatskog akademskog kluba Mladost ekipi magazina Provjereno.

Jedini preduvjet za bavljenje ovim sportom je da dijete zna plivati i da se ne boji vode.

Od svih mališana neki će izrasti u vrhunske sportaše, no većina će ih usvojiti bitne navike aktivnog bavljenja sportom. Dok ne otkriju čari natjecateljskog dijela usvojenih vještina razvijat će koordinaciju, ravnotežu, brzinu i snagu, ali prije svega uživati u onom što im mami osmijeh na lice.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju