Želite li komadić plaže samo za sebe? Kristalno čisto more, miris borova i da je jedini zvuk koji vas okružuje onaj cvrčaka i vjetra? Taj raj na Jadranu još uvijek postoji, ali prvo treba doći do njega

Sve je više onih koji godišnji odmor žele provesti daleko od svijeta i civilizacije. Ne žele televiziju, ne žele mobitele, ništa što ih podsjeća na stres i život koji žive ostatak godine. A svjetionici i robinzonske kuće im nude upravo to.

Uvala Kovačev stan krije malu robinzonsku kućicu. Sagrađena je prije 130 godina, a već godinama pruža odmor od moderne tehnologije.

Plinski štednjak, plinski hladnjak, struja na solarne ćelije, voda iz bunara i jedan stari radio za neke je ljude san. Najbliži susjedi su udaljeni 2 nautičke milje, a najbliži dućan sat i pol vožnje brodom stoga je loviti ribu dnevni zadatak broj jedan.

Nekada je u potrazi za mirnim kutkom potrebno otputovati doista daleko.

Više od pet sati traje vožnja trajektom od Splita do Lastova, pa zatim pola sata makadamskim putem. Isplati li se?

Svjetionik Struga među prvima je sagrađen na Jadranu, a svjetioničar Jure tvrdi kako više nikada ne bi mogao živjeti u gradu.

Iako se čini da je na kraju svijeta, Jure nikada nije sam. Čak je i zimi svaki mjesec bar jedan apartman zauzet.

Sve više ljudi velike razvikane plaže, štandove i buku popularnih turističkih odredišta mijenjaju za svijetlo svjetionika ili potpunu izolaciju od svijeta. I to je ono što se traži i za cijenu se ne pita, otkriva magazin Provjereno.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju