Ako ste vi i vaš partner stigli do faze u kojoj planirate ili pokušavate zanijeti, možda želite doznati što više o plodnosti i frustriraju vas zbunjujuće informacije na koje nailazite. No ne brinite se – sastavili smo mali vodič za 'nju i njega' koji će vam pomoći da povećate vjerojatnost začeća

ON...
NOŠENJE TIJESNIH GAĆA ŠKODI SPREMI – ISTINA
Zabranite te seksi gaćice. Njihovo udobno prianjanje stvara mnogo topline koja može oštetiti spermu.

MUŠKARCI NE MORAJU PAZITI ŠTO JEDU ILI PIJU – MIT
Zdravlje i navike vašeg partnera utječu na šanse da ćete začeti jednako kao i vaše. Naposljetku, potrebno je dvoje da se stvori beba. Važno je da budući tate povećaju unos voća i povrća, biraju cjelovite namirnice, u prehranu ubace plavu ribu i smanje unos kofeina. Također, partner bi trebao pokušati prestati pušiti i izbjegavati velike količine alkohola.

CINK POGODUJE PROIZVODNJI SPERME – ISTINA
Uz folnu kiselinu, cink je jedan od najvažnijih minerala za zdravo stvaranje sperme. Postoje dodatci prehrani koji sadrže cijelu lepezu važnih vitamina i minerala, uključujući cink, folnu kiselinu i amino-kiseline poput I-carnitina i I-arginina, koji mogu pomoći u proizvodnji zdrave, aktivne sperme.

ONA...
NAKON SEKSA TREBALI BISTE MIRNO LEŽATI – ISTINA
Ležanje na leđima s nogama iznad glave zvuči poput priča starih bakica. No nedavno je istraživanje pokazalo da ženama koje su podvrgnute umjetnoj oplodnji šanse za začećem rastu do 10 posto ako nakon zahvata mirno leže 15 minuta. Stručnjaci nisu sigurni da isto vrijedi i nakon seksa, ali vrijedi pokušati.

ODNOS BISTE TREBALI IMATI SAMO KADA OVULIRATE – MIT
Ovulacija (otpuštanje jednog ili više jajašaca iz jajnika) događa se 12-16 dana prije početka mjesečnice. Kako bi došlo do začeća, spermij mora naići na jedno od tih jajašaca u Falopijevoj cijevi unutar 24 sata. Ipak, odnos ne morate imati točno tijekom tog razdoblja jer sperma u vama može preživjeti do sedam dana.
Stoga je bolje razmišljati o prostoru od četiri do pet dana kada zdrava, živa sperma može naići na živo jajašce. Ipak, stručnjaci savjetuju da imate redovite odnose najmanje dva puta tjedno ako želite zatrudnjeti. Česti seks poboljšava kvalitetu partnerove sperme i manje je stresan nego pokušaji da dokučite kada su vam točno plodni dani.

>> 8 čarobnih osobina trudnog tijela

>> 6 najčešćih mitova o trudnoći

DOK POKUŠAVATE POTREBNO VAM JE 400μg FOLNE KISELINE DNEVNO – ISTINA
Svi odrasli ljudi trebaju 200 μg (0,2mg) folne kiseline dnevno kako bi tijelo zdravo funkcioniralo. No dok pokušavate zanijeti, stručnjaci savjetuju svakodnevno uzimanje dodataka prehrani s 400 μg folne kiseline jer je ona ključna za bebin zdravi razvoj.
Uzimajte dodatke posebno namijenjene budućim trudnicama. Oni sadrže preporučenih 400 μg folne kiseline, kao i ostale sastojke koji čuvaju žensko reproduktivno zdravlje poput inositola, n-acetyl cysteina, I-arginina i selena.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju