Odlazak u vrtić za mališana je novo i uzbudljivo iskustvo – naučit će prva slova, no usput bi i vas mogao podučiti nekim 'osnovnim stvarima' koje nisu tako dobrodošle...

Uši i gliste, upaljene oči i raznovrsni osipi, sve je to dio vrtićkog života. No nemojte očajavati: većina 'bolesti' koje će mališan vjerojatno pokupiti bezopasna je, ne boli i lako se liječi. Evo našeg vodiča kroz najčešće vrtićke gnjavaže, kako ih uočiti i, naravno, kako ih se riješiti...

'MAMA, IMAM GMIZAVE PUZAVCE U KOSI!'
Znamo, niste mislili baš na najezdu svrbljivih uši kada ste rekli da se nadate kako će vaše dijete imati mnogo malih prijatelja. No nažalost, vjerojatnost da će tijekom djetinjstva pokupiti te male napasti iznosi visokih 75 posto. Nemojte to shvaćati osobno; uši nisu posljedica loše higijene – ustvari, neka istraživanja tvrde da se uši radije gnijezde u čistoj kosi.

NEZGODNI DETALJI
Uši su sivo-smeđe i dugačke oko 2 mm. Žive na koži glave, hrane se krvlju i prenose dodirom. Ženke nesu jajašca koja izgledaju kao sićušne bijele ili smeđe točkice pričvršćene za vlasi. Iz njih se za deset dana izlegnu mlade uši koje unutar sedam do 14 dana sazriju te se pare i legu nova jajašca.

KAKO IH SE RIJEŠITI?

Najbolji je način vlažno češljanje. Na vlažnu kosu nanesite mnogo regeneratora, a potom je češljajte posebnim češljem za uši (može se kupiti u ljekarni). Morate provjeriti svaku vlas na mališanovoj glavi, stoga budite strpljivi i marljivi. Nakon svakog prolaska kroz kosu obrišite ili isperite češalj kako biste uklonili sve uši koje ste pokupili.

Češljanjem nećete ukloniti jajašca, stoga ćete to morati raditi svaki drugi dan kako biste uhvatili novoizlegle uši. Nastavite s pažljivim češljanjem dva tjedna, ili duže ako je potrebno, te provjeravajte i sve ostale članove obitelji.

Također, možete kupiti posebne šampone koji sadržavaju snažne kemikalije. Oko toga se svakako savjetujte s ljekarnikom.

TREBA LI IĆI U VRTIĆ?

Tek nakon što ste kosu oprali prikladnim sredstvom i započeli s češljanjem. Svakako obavijestite odgajateljice da dijete ima uši kako bi ostali roditelji mogli provjeriti svoje mališane i započeti s liječenjem ako je potrebno.

'MAMA, IMAM CRVE U GUZI!'
Jedva ste se pomirili s ušima, no vaš maleni može dobiti neželjene posjetitelje i na drugom kraju tijela. Gliste se lako šire i dobije ih gotovo polovina djece. Izazivaju svrbež i neugodu i potrebno je brzo liječenje.

NEZGODNI DETALJI
Gliste izgledaju poput bijelih pamučnih niti dugačkih do 10 mm. Noću izazivaju svrbež jer tada ženke izlaze i legu jajašca oko mališanova analnog otvora (kod djevojčica se također mogu raširiti na vaginalno područje).

Gliste možete primijetiti u mališanovu izmetu ili se on može žaliti da ga svrbi guza. Kada se češe, jajašca se zavuku pod nokte pa će, ako dijete stavi prste u usta, ponovo ući u tijelo i izazvati daljnju zarazu.

KAKO IH SE RIJEŠITI?
Odmah otiđite liječniku i započnite liječenje, koje se najčešće sastoji od jedne doze tableta ili sirupa, a lijek treba uzeti cijela obitelj. Također, svako ćete jutro morati pažljivo oprati mališanov analni otvor kako biste uklonili jajašca.

Gliste, za razliku od uši, mogu živjeti i do dva tjedna bez ljudskog domaćina, stoga ćete morati oprati djetetovu odjeću i posteljinu, temeljito usisati cijeli stan i sve površine prebrisati sredstvom za dezinfekciju. Mališanovi nokti neka budu kratki, dobro ih izribajte te pripazite da cijela obitelj temeljito pere ruke nakon odlaska na zahod te prije dodirivanja i uzimanja hrane.

TREBA LI IĆI U VRTIĆ?
Da, može ići kada započnete liječenje. No i u ovom je slučaju vrlo važno da u vrtiću kažete o čemu je riječ kako bi ostali roditelji znali na što moraju pripaziti.

'MAMA, IMAM LJEPLJIVE OČI!'
Ljepljive oči, ili konjuktivitis, bakterijska je ili virusna infekcija koja se vrlo lako prenosi s jednog na drugo oko ili s jedne osobe na drugu. Zato je iznimno važno zahvaćeno oko održavati čistim.

KRVAVI DETALJI

Konjuktivitis uzrokuje svrbež i upalu jednog ili oba oka. Pojavljuje se bijeli ili žućkasti iscjedak koji se može skrutnuti i zalijepiti kapke, posebice ujutro nakon buđenja.

>> Što kada se roditeljski stavovi sukobe?

>> Što s klincima kada ih uhvati 'žuta minuta'?

KAKO GA SE RIJEŠITI?

Svaka dva do tri sata ispirite oba oka čistom vatom namočenom u ohlađenu prokuhanu slanu vodu. Prije toga uvijek operite ruke, a oči ispirite od unutarnjeg prema vanjskom rubu rabeći čisti komadić vate za svaki potez i svako oko. Ruke operite i nakon čišćenja. Ako se konjuktivitis ne povuče za dan-dva, posjetite liječnika. Neke su infekcije bakterijske i zahtijevaju liječenje antibiotičnim kapima.

TREBA LI IĆI U VRTIĆ?
Tek nakon što infekcija bude posve izliječena.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju