Znakovni jezik za bebe jednostavan je način komuniciranja s djetetom prije no što ono progovori. U Hrvatskoj je novost, no u 40 zemalja u svijetu ovaj se znakovni jezik koristi više od 20 godina

Uporabom znakovnog jezika djetetu se pruža jedinstvena mogućnost da podijeli svoj doživljaj svijeta oko sebe sa svojim najbližima dok roditelji uživaju postajući svjesni mnoštva stvari koje se odvijaju u toj maloj glavici.

Jedanaest mjeseci stara Nela koristi se znakovnim jezikom, a 22-mjesečna Lena koristila se njime dok nije progovorila, a sada je već prava mala brbljavica.

Korist takve komunikacije je i u smislu poticanja govorno-jezičnog razvoja, širenja rječnika i intelektualnog razvoja što je dokazano brojnim istraživanjima, emocionalnog i socijalnog razvoja.

Znakovni jezik za bebe je stvoren 80-tih godina prošlog stoljeća, a danas se koristi u 40 zemalja širom svijeta i jedini je način komunikacije s bebama i prije nego što progovore.

'Znakovni jezik su prilagođeni i izolirani znakovi koji su uzeti iz znakovnog jezika kojim se koriste gluhe osobe i prilagođeni bebama, pojašnjava Vesna Ivasović, prof. psihologije.

Brunu Devald i Jelenu Čusak, instruktorice znakovnog jezika za bebe najviše vesele povratne informacije djece koje znakove upijaju poput spužve i veselo komuniciraju s roditeljima.

Više pogledajte u emisiji Provjereno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju