Neredovitim čišćenjem hladnjaka, kojem je glavna funkcija održavanje hrane u uvjetima koji će spriječiti bakterije štetne po zdravlje, omogućujemo stvaranje opasnog okruženja. A najprljaviji dio hladnjaka koji može skrivati uzročnike salmonele ili listerioze je pretinac za voće i povrće

Pretinac za voće i povrće u hladnjaku može sadržavati i do 750 puta više bakterija od dozvoljenog.

To je potvrdilo istraživanje s uvrštenih 30 hladnjaka koji su u prosjeku skrivali 7.850 bakterija na kvadratnom centimetru, dok je propisima Europske unije propisana koncentracija između 0 i 10 cfu-a (jedinke koje formiraju koloniju bakterija)

'Niske temperature u hladnjaku sprečavaju razmnožavanje bakterija i širenje plijesni, ali samo u 'tandemu' s redovitim čišćenjem. Ukoliko ono izostane, glavna funkcija hladnjaka bitno je oslabljena' pojašnjava Paul McDonnell iz instituta za proučavanje bakterija u Cannocku.

>> 9 poteza do tip-top hladnjaka

>> Daljinski upravljač i vrata hladnjaka leglo su bakterija

A najprljavijim dijelom rashladnog uređaja koje može doprinijeti razvoju uzročnika bolesti poput salmonele i listerioze su pretinci u kojima se čuvaju najzdravije namirnice, odnosno voće i povrće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju