Jeste li već čuli za hvatače snove? Ove posebne predmete izrađuje mlada kreativka čijoj je mašti samo nebo granica.

Legenda kaže da je noćni zrak ispunjen snovima, kako dobrima tako i onima lošima. Hvatač snova, ili snovolovka, postavljen iznad ili blizu kreveta, hvata snove koji prolaze.

Dobri snovi znaju svoj put, provlače se kroz rupu na sredini mreže i spuštaju se po mekanom perju, tako lagano da spavač ni ne zna da sanja. Loši snovi pak, ne znajući put, ostaju zapetljani u mreži i ispare ujutro na dodir prvih sunčevih zraka.

A da bi to bilo moguće, tu su hvatači snova koje izrađuje Antonija Ciglar, stručna prvostupnica poslovne informatike, web-dizajnerica i velika zaljubljenica u ručni rad. Svoj prvi hvatač snova izradila je prije više od šest godina, samo za svoj gušt, a potom se rodila ljubav koja ni danas ne staje.

Legenda kaže da je noćni zrak ispunjen snovima.

Taj prvi hvatač snova i danas mi visi na zidu sobe. Nakon što sam ih izradila još nekoliko, otvorila sam stranicu na društvenim mrežama. Ljudi su pokazali interes za ovakvim ukrasima, a smatram da će ga uvijek i biti, posebice ako je izrađen prema osobnim željama i zahtjevima kupca, čemu ja pridodajem posebnu pažnju, govori nam Antonija koja je netom prije pandemije, početkom 2020. godine otvorila i vlastiti obrt. Tako je nastao brend Somniant.

Iako su joj primarni hvatači snova koji služe kao ukras u domovima, izrađuje i nakit, straničnike i privjeske s tim motivom.

Izrada jednog prosječnog hvatača snova traje od nekoliko sati do nekoliko dana jer je u svakoj fazi izrade u kontaktu s klijentom kako bi isporučila najbolji mogući proizvod, baš prema njegovim željama.

Glavni materijali u izradi hvatača su drveni ili metalni obruč, vuna kojom se najčešće omotava obruč, konac kojim se plete mreža, perlice za ukras i lagano perje kao 'finishing touch'. Često hvatače ukrašavam i cvijećem, raznim trakicama i čipkama, filcom izrađujem rog i uši za modele jednoroga, mačke i slično, a ponekad dodam i vlastite heklane aplikacije, ističe ova kreativka.

Upravo je heklanje jedan od njezinih hobija kojima je dala svoj prilog humanitarnim akcijama. Tako Antonija hekla CRO hobice za Palčiće u inkubatorima, a izradila je i nekoliko dekica i igračaka za bolesnu i napuštenu djecu južne Afrike u sklopu projekta “Knit a square Croatia“. Takvi joj projekti ispunjuju srce te je ujedno inspiriraju na daljnji rad s hvatačima snova.

Jednom kad se krene s rukotvorinama i kad se nabave materijali, samo nebo je granica! Sada su mi inspiracija i moji klijenti koji mi se obrate s predobrim zamislima, a ja ih imam priliku i privilegiju ostvariti. Tako glasi i moto obrta Somniant: Make your dreams happen (Ostvari svoje snove), napominje.

Tijekom godina usavršila je svoje vještine pa sada njezin obrt nudi široki asortiman hvatača snova, a u ponudi je i DIY Make your own dreamcatcher kit, kutija s uputama i materijalima za vlastitu izradu hvatača snova, za kreativne duše koje se žele okušati u samostalnoj izradi.

Somniant će za koji mjesec proslaviti svoj drugi rođendan, a Antonija se veseli svemu što donosi kreativna budućnost. Sve njezine radove možete pogledati na društvenim mrežama i pronaći poklon za sebe ili dragu osobu.

Uostalom, lijepi snovi su tu da se ostvare, a one manje lijepe uhvatit će snovolovke i zauvijek ih izbrisati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju