Znanost je odavno potvrdila da je doručak važan obrok za sve osobe koje žele smršavjeti. Istraživanje u kojem je sudjelovalo 80 žena pokazalo je da obilniji doručak s više kalorija ne smeta dijeti. Dapače, pomaže nam da kontroliramo želju za hranom tijekom dana.

Ispitanice su bile podijeljene u dvije skupine. Prva skupina jela je visokokaloričan doručak, srednjokaloričan ručak i niskokaloričnu večeru, dok je druga skupina konzumirala obroke s obrnutom kalorijskom vrijednosti.

Važno je da se vaš doručak ne sastoji od praznih kalorija stoga posegnite za hranjivim jutarnjim obrokom.

Nakon 12 tjedana ustanovljeno je da su žene iz prve skupine, koje su jele visokokaloričan doručak, smršavjele 2,5 puta više nego žene iz druge skupine, s niskokaloričnim doručkom.

BURRITO S JAJIMA, ŠPINATOM, RAJČICOM I GRAHOM

Važno je da se vaš doručak ne sastoji od praznih kalorija, stoga posegnite za hranjivim jutarnjim obrokom poput fantastičnog burrita punjenog ukusnom kajganom.

Sastojci:
2 jaja
2 žlice kuhanog graha
pola šalice nasjeckane svježe rajčice
jedna šalica svježeg špinata
1 tortilja od cjelovitih žitarica
malo maslaca ili maslinova ulja
sol
papar po želji

Slika nije dostupna Na tanjuru za 10 minuta: Recept za kalorični doručak s kojim se mršavi

Priprema:

Izmutite jaja s prstohvatom soli. Rastopite maslac ili zagrijte maslinovo ulje. Na njega stavite jaja koja ste umutili s malo soli. Odmah dodajte grah, rajčicu i špinat. Malo promiješajte kako biste sjedinili sve sastojke i po želji začinite paprom. Kajganu prebacite na tortilju, smotajte je u burrito i uživajte. Po želji dodajte malo avokada ili nekog povrća po želji.

Ovaj doručak osigurat će vam sve nutrijente potrebne za početak dana, dati vam snagu i energiju.

Kalorije: 400
Proteini: 17,4 g
Vlakna: 9,7 g
Masti: 15,7 g
Ugljikohidrati: 36,8 g
Šećer: 3,2 g

Palačinke s tikvicama Recept za palačinke s tikvicama tako finim da ćete ih jesti za doručak, ručak i večeru

Ako želite uspješno smršavjeti, zapamtite da ne smijete:

1. Preskakati doručak. Kada spavamo i ne jedemo, funkcije našeg tijela usporavaju se. Nakon buđenja naše tijelo sporo sagorijeva kalorije. Zato moramo prekinuti "post" i unosom novih kalorija natjerati tijelo da radi brže. Bez doručka se u tijelu ne stvara dovoljno glukoze, a to je još jedan razlog zbog kojeg se osjećamo umorno i bezvoljno.

Doručak Najveće greške s doručkom zbog kojih ne možemo smršavjeti

2. "Škrtariti" kod doručka. Ako pojedete šnitu kruha s nekim namazom i popijete kavu, svom tijelu niste učinili nikakvu uslugu. Upravo suprotno, nakratko ste zavarali želudac, u organizam niste unijeli ništa hranjivo i za sat vremena opet ćete biti gladni. Tako se dovodite u situacije u kojima posežete za nezdravom hranom, grickalicama ili pecivima. Priuštite si dobar doručak jer on jamči da ćete se osjećati dobro tijekom dana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju