Iskustvo poroda mnoge žene žele podijeliti sa suprugom, prijateljicom ili nekom drugom voljenom osobom od povjerenja, a psiho-fizičku potporu prije, tijekom i netom nakon poroda majci mogu pružiti i žene poznate kao doule

Riječ doula dolazi iz grčkog jezika i znači žena koja služi, a od 1970-ih godina taj naziv koristi se za educiranu i iskusnu profesionalku koja pruža emocionalnu, fizičku i informativnu potporu trudnici, odnosno rodilji prije, tijekom i netom nakon poroda ili pruža emocionalnu i praktičnu potporu tijekom razdoblja babinja.

Doulama je prisutnost tijekom poroda dozvoljena u svim hrvatskim rodilištima u kojima je dozvoljena pratnja, a svoju uslugu naplaćuju od 1.500 do 2.000 kuna za čitav paket podrške u trudnoći i porodu

Doule u Hrvatskoj okupljene su u organizaciji Hrvatska udruga doula čija potpredsjednica Anita Budak dosad ima iskustvo petnaestak poroda, no broj se penje i do 50 žena i njihovih partnera koje je osnažila i pomogla im kroz različite radionice i kako podrška u rodilištu te nakon poroda kroz osjetljivo razdoblje prilagodbe na majčinstvo.

Da postane doula Anita se odlučila nakon što je njena treća kćer navršila godinu dana i bližio se povratak u svijet drukčiji od onog u kojem je živjela posljednjih 6 godina koliko je bila kod kuće te brinula za svoju djecu.

'Jako teško sam prihvaćala činjenicu da se moram oprostiti od tog razdoblja mog života. Krenula sam u potragu za poslom koji bi bio barem u doticaju s tim prekrasnim razdobljem i naletjela sam na oglas 'Da li želite biti doula?' Hrvatske udruge doula. Kako nisam imala nikakvu ideju što je doula, pročitala sam malo o doulama i zaključila da zvuči dovoljno zanimljivo da odem na obuku. Još uvijek sam u čudu da sam pronašla posao koji mi dozvoljava da uranjam u svijet poroda barem jednom mjesečno', priča Anita te otkriva koje su sve dužnosti doule.

'Tijekom trudnoće informiramo trudnice o njihovim pravima u porodu, o rutinama u rodilištima, učimo ih kako komunicirati s medicinskim osobljem da suradnja bude na obostrano zadovoljstvo. Razgovaramo o tome što se događa tokom poroda, kako bi se mogle osjećati i što sve može utjecati na tijek poroda.

Razgovaramo i o njihovim strahovima i željama koji se tiču poroda, ali i majčinstva te odnosa s partnerom nakon rođenja djeteta. Uvježbavamo različite tehnike za olakšavanje porođajnih bolova tako da budemo spremni kada porod krene. Nenapuštanje majke kroz porod i pozitivno ozračje je osnovna značajka doule u pratnji majke'
, kaže Anita.


Doulama je prisutnost tijekom poroda dozvoljena u svim hrvatskim rodilištima u kojima je dozvoljena pratnja, a svoju uslugu naplaćuju od 1.500 do 2.000 kuna za čitav paket podrške u trudnoći i porodu. Kada je trudnica na polovici trudnoće idealno je vrijeme za kontaktiranje doula i odabiranje doule koja joj odgovara jer ostavlja dovoljno vremena za upoznavanje i prenatalne posjete kad se rade pripreme za porod.

A što to doule pružaju rodiljama što inače ne bi dobile tijekom trudnoće i poroda?

1. Doule koriste u porodu rebozo marame kojima olakšavaju porođajne bolove i pospješuju tijek poroda.

2. Kontinuirano prate trudnicu od početka poroda do kraja bez obzira koliko porod trajao.

3. Vlastito pozitivno iskustvo doule i razumijevanje ženine snage u porodu pruža majkama ohrabrujuću atmosferu za rađanje.

4. Doule podržavaju majčine informirane izbore u porodu bez nametanja svojih mišljenja ili želja.

5. Trudnice s podrškom doula dolaze u rodilište kasnije u porodu kad su i više otvorene i time često izbjegnu neke od rutinskih procedura u rodilištima.


NAJVEĆI STRAHOVI TRUDNICA

Doula tijekom poroda ne napušta rodilju ni u jednom trenutku. Njena zadaća je i da razgovara s rodiljom o njenim strahovima, majčinstvu i odnosu s partnerom nakon rođenja djeteta

Doule ženama pomažu i da se riješe strahova koji postoje kod svake trudnice.

'Najčešći strah je strah od bolova, ali i strah od nekih medicinskih intervencija kao što su drip ili epiziotomija. Strah najčešće nestane dobrom pripremom i razvijanjem plana 'Što ako…' Kada trudnice imaju neku viziju kako se nositi sa situacijama kojih se boje, a i podršku u tom njihovom planu, strah više nije toliko izražen ako je uopće više i prisutan', ističe Anita.

Razlika između doula i liječnika, odnosno babica i patronažnih sestara prvenstveno je u tome što potonja zanimanja pružaju podršku s medicinskog stajališta. Sukladno tome postoje pravila što doula ne radi:

1. Ne izvodi bolničke zadatke poput mjerenja krvnog tlaka, fetalnih otkucaja srca, vaginalnih pregleda itd. Tamo je samo da bi osigurala fizički komfor i pružila emocionalnu potporu.

2. Ne donosi odluke za vas. Pomoći će vam da dobijete informacije kako biste mogli donositi odluke te će vas upozoriti ako postoje odstupanja od vašeg plana poroda.

3. Ne razgovora s osobljem u vaše ime. S vama će raspraviti vaše brige i predložiti opcije, ali vi i vaš partner razgovarat ćete izravno s osobljem.

Imala na porodu pomoć doule ili ne, ovo su 3 najvažnija savjeta za svaku rodilju:

1. Ne idite same! Povedite na porod partnera ili prijateljicu ili angažirajte doulu.

2. Dobro se informirajte o svojim pravima i mogućnostima u rodilištu.

'Sa svakom trudnicom razgovaramo o mogućim ishodima i unaprijed ih pripremimo kako mogu komunicirati s medicinskim osobljem da dobiju sve informacije o njihovom trenutnom stanju i da pokušaju saznati sve opcije, ako su ikakve opcije moguće. Trudnice koje dožive komplikacije u porodu trebaju znati da su na najboljem mjestu na kojem mogu biti i da će medicinski tim pružiti svu potrebnu pomoć. Povjerenje u stručnost liječnika i primalja treba biti jedna od bitnih stavki u odabiru rodilišta', objašnjava Anita Budak, potpredsjednica Hrvatske udruge doula.

3. Naučite tehnike disanja, to će vam biti osnovna tehnika nošenja kroz porođajne bolove.


Trudnoća je čarobno iskustvo, ali ono sa sobom donosi i strahove i strepnje koje mnoge trudnice osjećaju tijekom devet mjeseci blaženog stanja. Donosimo 5 strahova kojih bi se svaka trudnica trebala odmah riješiti.

Prehrana je važan faktor za zdravlje trudnice i razvoj djeteta. Ovo je 20 namirnica koje bi trebala jesti svaka trudnica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju