Prije punih 18 godina u Hrvatskoj je po prvi put zaživio wellness turizam, grana turizma usmjerena na postizanje tjelesne i duhovne ravnoteže koja se pretežito provodi u hotelima i lječilištima.

 

Ovo tada novu granu turizma na našim prostorima pokrenula je liječnica Jelica Popić, specijalistica psihoterapije. Nakon završetaka studija medicine i rada u liječničkim ordinacijama, staračkom domu i zadarskoj Prvoj pomoći ostala je bez posla, no tada je shvatila da je to prilika za pokretanje vlastitog posla u koje će uložiti sve svoje znanje, ali i razviti nešto što je u Hrvatskoj tada bila novost.

Još sam 2000. godine pokrenula prvi wellness centar u Milenij hotelu u Opatiji jer sam shvatila da je on neophodan suvremenom čovjeku, a s druge strane primijetila da je on razvojno orijentiran proizvod, posebno u turizmu. Procijenila sam da će razvojem wellness ponude rasti potreba za wellness djelatnicima te sam pokrenula školsku ustanovu za zdravstveno turistička zanimanja, govori nam dr. Popić koja je upravo tada stvorila danas najrelevantnije i najpriznatije hrvatsko učilište u navedenom području.

Polaznicima znanje predaju najbolji stručnjaci

Wellness akademija u sklopu Učilišta u Lovranu širi se svake godine, a dr. Popić je posebno ponosna na tim stručnjaka koji je stvorila oko sebe. Baš kao i ona sama, njezini kolege jednako tako uživaju u nastavničkom radu koje nadopunjuju svojom primarnom strukom.

Svojim učenicima kažem da je znanje najveće bogatstvo koje nikad ne mogu izgubiti, koje im nitko ne može uzeti, ističe dr. Popić.

Naši nastavnici dio svoga radnog dana rade kao učitelji i treneri našim učenicima, a dio kao terapeuti svojim klijentima i pacijentima. U našoj školi se uči i radi, a to je najbolji recept za obrazovanje. To se zove dualni sustav obrazovanja. Naši polaznici pred kraj školovanja mogu raditi s pravim klijentima u realnom okruženju. Na taj način su spremni za tržište rada čim dobiju diplomu, pojašnjava nam dr. Popić.

Svim svojim polaznicima, bilo da se odluče za obrazovanje u medicinskim zanimanjima, wellness zanimanjima, tečajeve masaže, kozmetike ili holističke tečajeve, nastoji prenijeti temeljni postulat svoje ustanove.

Svojim učenicima kažem da je znanje najveće bogatstvo koje nikad ne mogu izgubiti, koje im nitko ne može uzeti. Još je jednako važno da wellness i medicinska znanja pomažu i onima koji primaju i onima koji daju uslugu. Kada jednom pomognete drugoj osobi i sami naučite disati pravilno, koristiti ljekovito bilje, aromaterapiju, fango ili meditirati, to postane životna navika, priznaje nam dr. Popić.

Dr. Popić već je 18 godina u području wellnessa Dr. Popić već je 18 godina u području wellnessa (Foto: Učilište Lovran)

Zbog rada u stručnom okruženju i prakse koju dobivaju na edukacijama, polaznici Medical Wellness akademije vrlo se brzo zapošljavaju i samozapošljavanju. Štoviše, još ih se tijekom pohađanja nastave upoznaje s prilikama za poduzetništvo, pomaže im se u razradi poslovnih ideja i pisanju poslovnog plana za dobivanje bespovratnih sredstava od Zavoda za zapošljavanje.
Do sada je edukaciju završilo više od 2600 polaznika iz to iz svih krajeva Hrvatske, kao i iz okolnih zemalja, a dr. Popić ne skriva sreću i zadovoljstvo što su mnogi od njih ostvarili iznimno uspješne karijere.

Mnoge wellness centre vode baš naši wellness menadžeri u Opatiji, na Rabu, Krku, Poreču i cijeloj Istri, Dubrovniku, Zagrebu i kontinentalnoj Hrvatskoj. U hotelu Ambasador voditelj Five elements wellnessa je naša Ana, koja je kao srednjoškolka bila naša praktikantica, a potom je kod nas završila edukaciju za Wellness menadžera.

 

Naši nastavnici dio svoga radnog dana rade kao učitelji i treneri našim učenicima, a dio kao terapeuti svojim klijentima i pacijentima. U našoj školi se uči i radi, a to je najbolji recept za obrazovanje.

U hotelu Adriatic u Yes to Beauty wellnessu u Opatiji protekle zime, odmah nakon završetka školovanja, zaposlila se naša Doris koja se zbog edukacije preselila u Opatiju iz Dubrovnika i ovdje ostala, govori nam dr. Popić dodajući da divnih primjera ima i diljem Hrvatske, ali i inozemstva.

Wellness je potreban svakom čovjeku, u skladu s njegovim mogućnostima

Upravo su svi ti polaznici, kao i brojni vlasnici hotela, prepoznali wellness kao područje koje svakom pojedincu može ponuditi ono što je neprocjenjivo – zdravlje i dobar osjećaj u vlastitom tijelu. Iako dvjestotinjak objekata u Hrvatskoj u ponudi ima wellness te je on ujedno najraširenija vrsta zdravstvenog turizma, dr. Popić smatra da još itekako ima mjesta za napredak.

Svakako treba potaknuti razvoj u smjeru mentalnog wellnessa ili selfnessa, jer je dio wellnessa koji pomaže zdravlju tijela jako dobro razvijen. Nedostaje selfness ili programi i usluge za osobni rast i razvoj koje mijenjaju životne stavove i navike - poput psihoterapijskih radionica, radionica pravilne prehrane, meditacija, autogenog treninga, tradicionalne kineske medicine, akupunkture i slično, pojašnjava nam dr. Popić koja dodaje da bi i poduzetnici trebali usmjeriti svoju ponudu na konkretna područja zdravlja i tako se istaknuti među konkurencijom.

Kadrovi koji su im pak potrebni za to školuju se upravo u Učilištu Lovran – Medical Wellness akademiji u Opatiji. I dok svi oni bez problema nalaze posao u wellness centrima, dr. Popić je svjesna toga da si iznimno veliki broj hrvatskih građana ne može priuštiti ovu vrstu turizma. No smatra da to nije prepreka za rad na samome sebi.

Wellness akademiju prošlo je više od 2600 polaznika Wellness akademiju prošlo je više od 2600 polaznika (Foto: Učilište Lovran)

Jednako su dobar izbor i saloni u kojima su cijene daleko pristupačnije. Primjerice, masaža je svakako jedna od najomiljenijih i najpristupačnijih wellness usluga. Osim toga, jednako dobro svome tijelu možete napraviti odlaskom na yogu, pilates ili koju sličnu aktivnost.

Naučite pravilno disati, vježbati, pripremiti zelene kašaste sokove. Ne jedite prerađenu hranu, već puno povrća uzgojenog s dušom, voća, bijelog mesa i pijte puno vode. Iskoristite gradske bazene. Šetajte u prirodi. I na kraju, nikada nemojte prestati sanjati. Pozitivne emocije su te koje čuvaju zdravlje, liječe i potiču nas na stvaranje novih priča, zaključuje dr. Jelica Popić.

Želite li se i vi započeti svoju novu priču i karijeru u wellness području i pritom dobiti najbolje moguće temelje za obavljanje svog budućeg posla, prijavite se na Zadovoljna akademiju i osvojite jednu od besplatnih edukacija u Opatiji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju