Drevna kineska medicina stvorila je kineski biološki ili tjelesni sat koji vam može pomoći da doznate u kakvom vam je stanju organizam te koji organi ne rade kako bi trebali. Kineski biološki sat pokazuje intervale u kojima energija cirkulira kroz tijelo te razinu najveće energije u nekom području svaka dva sata. Ako s tim dijelom organizma imate probleme, u to doba dana osjetit ćete simptome.

Sveukupno postoji 12 meridijana, od kojih svaki pripada nekom većem organu, a pripadajući su organi: pluća, debelo crijevo, želudac, slezena, srce, tanko crijevo, mokraćni mjehur, područje oko srca, bubrezi, dvanaesnik, žučni mjehur i jetra.

Meridijani djeluju na 24 sata, podijeljeni na 12 dvosatnih intervala. Zbog toga liječnici u Kini svoje pacijente prvo pitaju u koje su doba dana osjetili simptome. Na temelju tog podatka liječnik može znati što je uzrok zdravstvenog problema. Pratite svoj biološki sat i zapišite vrijeme dana kada osjetite simptome. Također, zabilježite vrijeme dana kada imate najviše energije te u koliko se sati budite noću, što također može upućivati na problem u određenom dijelu tijela.

Tijekom maksimalne aktivnosti određeni organ radi ''punom parom''. Ako osjetite bol u području određenog organa u vrijeme kada bi on trebao maksimalno raditi (primjerice u području jetre u 2 sata ujutro) to ukazuje na mogućnost postojanja problema s tim organom.

Vrijeme maksimalne aktivnosti organa:


1 – 3 sata: jetra
3 – 5 sati: pluća
5 – 7 sati: debelo crijevo
7 – 9 sati: želudac
9 – 11 sati: slezena, gušterača
11 – 13 sati: srce
13 – 15 sati: tanko crijevo
15 – 17 sati: mokraćni mjehur
17 – 19 sati: bubrezi
19 – 21 sat: osrčje
21 – 23 sata: dvanaesnik
23 – 1 sat: žučni mjehur

Vrijeme minimalne aktivnosti, odnosno odmaranja organa:


1 – 3 sata: tanko crijevo
3 – 5: mokraćni mjehur
5 – 7 sati:  bubrezi
7 – 9 sati: osrčje
9 – 11 sati: dvanaesnik
11 – 13 sati. žučni mjehur
13 – 15 sati: jetra
15 – 17 sati: pluća
17 – 19 sati. debelo crijevo
19 – 21 sat: želudac
21 – 23 sata: slezena, gušterača
23 – 1 sat: srce


Kineski sat donosi i savjete što raditi i kako reagirati u određeno doba dana:


1. Između 11 i 13 sati najbolje je jesti ručak i družiti se. Uživajte u razgovoru s ljudima, povežite se s njima, surađujte i ponudite im pomoć. Ručak neka bude balansiran i ne previše zasitan.

2. Između 13 i 15 sati, kada tijelo probavlja ručak, najefikasnije ćete rješavati probleme i organizirati se.

3. Između 15 i 17 sati najbolje je je vrijeme za učenje, učinkoviti rad i ispijanje čaja. U ovo vrijeme pijte i više vode zbog detoksikacije.

4. Između 17 i 19 sati večerajte i obnovite vlastitu energiju. Ovo je doba dana maksimalne aktivnosti bubrega, u kojima su pohranjene rezerve energije.

5. Između 19 i 21 sat vrijeme je maksimalne aktivnosti perikardijuma, odnosno osrčja koje upravlja cirkulacijom, mozgom i reproduktivnim organima. Zato je ovo doba dana najbolje za druženje, flert, seks, ali i začeće.

6. Između 21 i 23 sata odmarajte se, opuštajte i čitajte. Izbjegavajte jesti u ovo doba dana.

7. Između 23 i 1 sat najbolje je otići spavati i regenerirati se. Imate li žučni kamenac, u ovo doba dana mogli biste osjetiti bol.

8. Između 1 i 3 sata jetra radi maksimalno pa ako se probudite u ovo vrijeme znači da je jetra preopterećena čišćenjem organizma. Smanjite nezdravu hranu, pušenje, alkohol i ostale štetne stvari. Doznajte i kako jednim pritiskom možete izliječiti sve tegobe.

9. Između 3 i 5 sati trebali biste čvrsto spavati. Kašljete li u ovo doba dana, znači da vam pluća izbacuju toksine.

10. Između 5 i 7 sati najbolje je vrijeme za buđenje. Popijte vode kako bi debelo crijevo, koje je sada najaktivnije, moglo dobro raditi i otiđite u kratku šetnju. U ovo doba dana najbolje je izbjegavati kofein.

11. Između 7 i 9 sati doručkujte. Najbolji izbor bit će voće, bjelančevine, ugljikohidrati s niskim glikemijskim indeksom (GI), zdrave masnoće i vitamini.

12. Između 9 i 11 sati budite aktivni i radite. Ovo je vrijeme maksimalne aktivnosti slezene koja se povezuje s mentalnom snagom, jača metabolizam te je zadužena za pretvaranje hranjivih tvari u energiju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju