Empatija je rezultat našeg iskustva i odgoja, a prema novom istraživanju u određenoj mjeri na njezin razvoj utječu geni

Sposobnost poistovjećivanja s drugom osobom, njezinim stanjima i osjećajima zovemo empatija. Ona je rezultat našeg iskustva i odgoja, no u određenoj mjeri na njezin razvoj utječu i geni, pokazalo je istraživanje britanskih i francuskih znanstvenika.

Empatija je važna ljudska kvaliteta.

Najveću genetsku studiju o empatiji u kojoj je sudjelovalo više od 46.000 osoba organizirala je biotehnološka tvrtka 23andMe te znanstvenici s Pasteurova instituta, a rezultate su objavili u časopisu Translational Psychiatry.

Znanstvenici su proučili rezultate upitnika koje su rješavali ispitanici i njihove genome, analiziravši ih na temelju uzorka sline te došli do zaključka da se empatija djelomično nasljeđuje putem gena.

Genetske varijacije koje smanjuju empatičnost povezane su s povećanim rizikom od razvoja ekstremne introvertiranosti, rezimirali su u priopćenju Instituta Pasteur.

Istodobno je novo istraživanje koje je provelo Sveučilište Cambridge potvrdilo podatak po kojemu žene u prosjeku pokazuju više empatije od muškaraca. No ta razlika ne ovisi o našem DNK-u, već o utjecaju hormona i socijalizacije.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju