Istraživanja pokazuju da je manje od pet posto vlasnika kućnih ljubimaca svjesno da trebaju čistiti „pribor za jelo“ svojih čupavih prijatelja.

Koliko često čistite zdjelu za hranu vašeg kućnog ljubimca? Uprava za hranu i lijekove izdala je opsežne smjernice o tome kako treba rukovati psećom hranom i kako pravilno čistiti zdjelu iz koje jedu vaši kućni ljubimci.

Veterinarski nutricionisti sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini, ispitali su oko 500 vlasnika pasa. Zaputili su se u njihove domove i prikupili podatke o higijenskim praksama vlasnika pasa.

Vlasnici su podijeljeni u dvije grupe. Prva grupa je trebala slijediti stroge upute Uprave za hranu i lijekove, a druga grupa nije dobila nikakve upute, osim da se prema hrani i priboru odnose kao i do sada.

Vlasnici nemaju naviku održavati higijenu posuda za hranu  

Prva grupa je trebala prati ruke prije i nakon rukovanja hranom za kućne ljubimce, oprati posudu za hranu poslije svakog korištenja, odložiti čistu posudu sa strane kako se kućni ljubimci ne bi igrali s njome kad ne jedu i pravilo čuvati i pohranjivati hranu, odnosno provjeravati rok trajanja.

Nakon nekog vremena, istraživači su provjerili posude za hranu iz obje grupe. Ustanovili su da je prva grupa, koja je dobila upute za pravilno održavanje higijene, postigla viši standard urednosti. Na njihovim posudama su pronašli puno manje bakterija, nego kod druge grupe koja je postupala kao obično.

Međutim, održavanje pseće higijene još uvijek nije ljudska navika. Istraživači su zaključili da je samo 30 posto ispitanih vlasnika iz prve grupe slijedilo pravila koja su dobili. Iako su prali posude poslije jela, nisu ih oprali detaljno, sapunom i vrućom vodom, kao što operu tanjure nakon ručka ili večere.

Samo 30 posto vlasnika iz prve grupe je opralo ruke prije i nakon što su nahranili svog ljubimca, a 33 posto je ljubimcu pripremilo obrok na istoj površini na kojoj pripremaju svoj obrok. 22 posto ispitanika je priznalo da posudu peru jednom tjedno, a 18 posto jednom mjesečno. 12 posto ispitanika je izjavilo da posudu pere jednom u tri mjeseca ili nikada.

Zanemarivanje "pseće higijene" je opasno za zdravlje 

Uprava za hranu i lijekova je upozorila vlasnike kućnih ljubimaca da moraju poraditi na higijenskim standardima svojih pasa i mačaka. Ako dopustimo razmnožavanje bakterija, potencijalno dovodimo u opasnost svog kućnog ljubimca, ali i sebe. Posebno je opasna sirova hrana za koju Uprava za hranu i lijekove smatra da predstavlja značajan rizik od štetnih patogena, poput salmonele i listerije.

Ove bolesti mogu izazvati neugodne simptome, kao što su proljev, groznica, grčevi, bol u želucu, mučnina i još mnogo toga. Posebno moraju paziti trudnice te djeca i stariji jer ovi simptomi mogu dovesti do težih komplikacija.

Preporuke Uprave za hranu i lijekove 

Kako bi se izbjegle bolesti i neugodni simptomi, Uprava za hranu i lijekove je izdala preporuke, odnosno sigurnosne mjere koje treba slijediti kad se rukuje s hranom za kućne ljubimce:

  • Kad kupujte vrećice ili konzerve, provjerite da nisu udubljene ili poderane.
  • Suhu hranu za ljubimce čuvajte na suhom i tamnom mjestu, u originalnom pakiraju koje je dobro zatvoreno.
  • Odmah izbacite hranu koju životinja nije pojela.
  • Ako ostatke hrane spremate u drugu posudu, pazite da je čista i da se može dobro zatvoriti. Ostatke držite u hladnjaku.
  • Perite ruke 20 sekundi sapunom i vrućom vodom prije i nakon što se ljubimcu dali hranu. Ovo vrijedi i za poslastice.
  • Nemojte koristiti svoj pribor za jelo kad ljubimcu pripremate hranu.
  • Dobro operite posudu iz koje je ljubimac jeo. Najbolje sapunom i vrućom vodom.
  • Na pravilan način bacajte ostatke hrane. Odložite ih u posebnu vrećicu i onda bacite u kantu za smeće kako se ne bi razvijale bakterije u kanti. Slika nije dostupna Četiri glavne navike koje treba usvojiti svaki vlasnik psa Slika nije dostupna Za najtoplije okice i nestašne njuškice: Pet stvari na kojima će vam vaši ljubimci biti zahvalni ovih blagdana

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju