Godina u kojoj spomendan svetog Jakova mučenika koji se slavi 25. srpnja pada na nedjelju, proglašava se Godinom sv. Jakova. Upravo se to događa u 2021. godini.

Tim povodom španjolski kraljevski par otputovao je u selo Roncensvalles, jednu od postaja na Putu svetog Jakova. Ta ruta duga 800 kilometara vodi u glavni grad Galicije, Santiago de Compostelu, u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova.

Španjolski i francuski dio puta za Santiago de Compostelu UNESCO je 1993. godine proglasio svjetskom kulturnom baštinom, a upravo u ovo doba godine mnogi vjernici kreću na hodočašće kako bi stigli do glavnog grada Galicije na spomendan svetog Jakova.

Kraljica Letizia i kralj Felipe VI. prohodali su manji dio puta te pritom posjetili nekoliko kapelica i samostana koji su se nalazili na njemu.

S obzirom na loše vremenske uvjete i kišu koja je počela padati prije nego što su krenuli svojom rutom, Letizia je špagerice s platformom u kojima je došla u Roncensvalles mudro zamijenila udobnim tenisicama.

Isto su napravile i ostale dame iz njihove pratnje, a većina muškaraca nosila je gojzerice. Među njima nije bio Felipe, koji je u šetnju krenuo u drugoj odjevnoj kombinaciji, ali na nogama je imao iste elegantne smeđe kožnate cipele u kojima je i doputovao u Roncensvalles.

Makadam i mokra trava nisu stvoreni za takav tip cipela, što je Felipe sigurno dobro zapamtio i usvojio lekciju o praktičnosti od svoje supruge, koja je očito bila spremna za sve vremenske (ne)prilike, za razliku od njega.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju