Festival igračaka, prva i jedina manifestacija posvećena igračkama i poticanju dječje igre u Hrvatskoj i regiji, koji se održava u svibnju u Ivanić-Gradu, ugostit će posebnu atrakciju - iznimno vrijednu 'vintage' kolekciju igračaka nekad slavne zagrebačke tvornice igračaka Biserka, jedine tvornice igračaka koja je imala licencu za proizvodnju poznatih Disneyjevih likova u bivšem socijalističkom bloku

Izabranu kolekciju Biserkinih igračaka, proizvedenih većinom 1960-tih godina u Ivanić-Grad dovodi hrvatski kolekcionar Toni Politeo, koji u svojoj kolekciji ima više stotina igračaka iz Biserkinih pogona.

Biserkine igračke su zbog svoje kvalitete, atraktivnosti i unikatnosti, s obzirom da se svaka bojala ručno, izgradile i sačuvale kultni status u našoj regiji, ali i u svijetu, pa danas postoji veliki interes kolekcionara diljem svijeta za tim sada vrlo rijetkim igračkama.

Festival igračaka će se održavati u i oko sportske dvorane Žeravinec, 16. i 17. svibnja od 9 do 18 sati

Biserka je 60-tih godina prošlog stoljeća bila na vrhuncu popularnosti pa je čak i Walt Disney osobno napravio nekoliko varijanti svojih likova isključivo za proizvodnju u Biserki.

U Ivanić-Gradu ćete moći vidjeti i prisjetiti se neponovljivih likova poput Mickeyja Mousea, Šilje, Paje Patka, Plutona, Pinocchia, Bambija, Snjeguljice i sedam patuljaka i mnogih drugih koji su obilježili i razveselili djetinjstva mnogih generacija djece.

Festival igračaka će se održavati u i oko sportske dvorane Žeravinec, 16. i 17. svibnja od 9 do 18 sati. Mali i veliki posjetitelji imat će priliku aktivno sudjelovati u organiziranoj Maloj školi zaboravljenih igara koja će oživjeti igre poput ”gumi-gumi” i ”pikulanja”, natjecanju ”Alka na tatinim leđima”, ali i na 15-tak različitih dječjih radionica. U predahu će se prikazivati kazališne predstave za djecu i Koko kino maraton, odnosno sva tri nastavka popularnog dječjeg serijala Koko (Koko i duhovi, Zagonetni dječak, Ljubav ili smrt).

Za posjetitelje iz Zagreba organiziran je i poseban turistički vlak koji će 16. i 17. svibnja u 9.30 sati polaziti s Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu prema Ivanić-Gradu, a za Zagreb će se iz Ivanić-Grada vraćati u 17 sati. Za djecu do 6 godina vožnja je besplatna.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju