Film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”, predstavnik Bosne i Hercegovine, prošao je u uži izbor za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog igranog filma.

Od 93 kandidata, film Jasmile Žbanić ušao je među 15 zemalja u užem izboru za nagradu Američke filmske akademije, čije će nominacije biti objavljene 15. ožujka, a dodjela 25. travnja, izvijestio je u srijedu Sarajevo Film Festival.

"Quo Vadis, Aida?", prvi igrani film o genocidu u Srebrenici, prošle je godine bio gledan unatoč pandemiji koronavirusa koja je nanijela ogromnu štetu filmskoj industriji u BiH.

Slika nije dostupna Veliki uspjeh: U utrku za Oscara ušao i hrvatski animirani film

Broj posjetitelja u kinima u 2020. godini je u odnosu na 2019. pao za nevjerojatnih 70 posto, a zarada za 69,47 posto. Film Jasmile Žbanić je i u takvim uvjetima u prošloj godini u kinima u BiH postigao uspjeh kakav nije nijedan drugi bosanskohercegovački film u posljednjih 10 godina, ističe se.

Film je gledateljima u Hrvatskoj dostupan online na stranici Ondemand.kinomeetingpoint.ba, gdje je prikazivan više od mjesec dana od prosinca prošle godine, a zbog velikog interesa publike iz cijele regije i ovog mjeseca je dostupan na online platformi kina Meeting Point. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju