Osjećaj trenutačne melankolije ili nemira možemo pokušati otjerati na razne načine, a jedan je od najučinkovitijih prepuštanje sadržaju koji nas opušta. Mnogi će u trenutku kada se žele osjećati bolje posegnuti za nekim dobrim filmom, koji će im barem malo vratiti osmijeh na lice.

 

1. Amelie

Kada smo svojevremeno pitali svoje čitateljice da s nama podijele filmove koji im pomažu kad se osjećaju loše, ovo je bio jedan opis "Amelie": Stvarno mi, ali stvarno pomaže u svakoj situaciji. Ako ste uzrujani, ovaj film će vas oraspoložiti, ako se osjećate kao čudak, ovaj film će vam pomoći da se ne osjećate loše. Jednostavno je dobar za sve situacije.

2. Povratak u budućnost

Ovaj je film jednostavno sjajan - podsjetnik na djetinjstvo koji će vas barem na sat i pol odmaknuti od problema koji vas muče i uljepšati vam dan. A i nakon što pogledate film, držat će vas dobar osjećaj.

3. Glavni kuhar

Popularni kuhar ostane bez posla i ugleda zbog loše recenzije, nakon čega dio njegova života postane kamion s hranom, a želja mu je dokazati svijetu da još uvijek ima kreativnu stranu.

Istovremeno pokušava popraviti svoju slomljenu obitelj. Ovaj film dira u srce, budi dobro raspoloženje, a kada završi, poželjet ćete skuhati objed sebi i svojoj obitelji, putovati, širiti ljubav... 

4. Forrest Gump

Oni koji nikad nisu gledali Toma Hanksa u ulozi Forresta Gumpa vjerojatno čine manjinu. Film iz 1994. godine i danas redovito zauzima mjesta na popisima omiljenih i dobar je izbor za dane koji i nisu tako sjajni.

5. Goonies

Film koji ne treba previše opisivati, barem ne onima koji su odrastali u 80-ima i 90-ima. Jedan je od omiljenih dječjih filmova i podsjetnik na djetinjstvo i važnost prijateljstva.

6. Pjesma koja ljubav znači (Begin Again)

Emotivna priča, sjajni Mark Ruffalo i Keira Knightley, fantastična glazba i kemija među glumcima samo su dio razloga zbog kojih će vam ovaj film vratiti osmijeh na lice.

Svakako zaslužuje priliku da vam uljepša dan, a pjesme iz filma nastavit ćete pjevušiti danima poslije.

7. Pravi trenutak

Tim ima 21 godinu i otkriva da može putovati kroz vrijeme i mijenjati što se događa ili se događalo u njegovu životu. Odluči svoj život učiniti boljim pronalaskom djevojke, međutim ne ispadne sve jednostavno kako se čini...

Ovaj će vam film, između ostalog, biti dobar podsjetnik na neke životne lekcije koje često zaboravljamo, a jedna je od njih da moramo uživati u svakom danu svojih života.

8. 500 dana ljubavi

Film je to koji bi vam mogao pomoći da shvatite da vas, i kad vam se čini da je život grozan i da nikad neće biti bolji, iza ugla čekaju nove prilike i sreća. Samo trebate izaći, prepustiti se i prihvatiti ih.

9. Pinokio 

Drveni lutak uveseljavao je naše djetinjstvo. Puno je ekranizacija poznate bajke, ali mnogi će se složiti da je novi film - umjetnost u pravom smislu te riječi. Pinokio Guillerma del Tora proizvod je napornog rada stotina pojedinačnih umjetnika, s Oscarom nagrađenim redateljem Guillermom del Torom na čelu. 

10. Posljednja šansa

Emma Thompson i Dustin Hoffman u glavnim ulogama odličan su poticaj da upravo ovaj film izaberete za popravljanje raspoloženja. Njih dvoje u toploj, romantičnoj komediji garancija su da ćete za vrijeme ovog filma zaboraviti na sve probleme.

11. Ratatouille

Sad već legendarni Pixarov animirani film od dragosti bi vam mogao izmamiti i pokoju suzu na licu, ali prije svega će izazvati osjećaj da će sve biti bolje.

Priča o štakoru Remyju i njegovu neočekivanom prijateljstvu s mladim kuharom Alfredom i njihovim dogodovštinama u slavnom pariškom restoranu od 2007. godine oduševljava gledatelje svih generacija.

12. Ta luda ljubav

Cal Weaver (Steve Carell) živi pravi američki san. Ima sjajan posao, kuću, dobru djecu i predivnu ženu Emily. Njegov naoko savršen život promijeni se u sekundi kada sazna da mu je supruga bila nevjerna i da želi razvod.

Cal tada upoznaje Jacoba Palmera (Ryan Gosling), koji će ga naučiti kako se vratiti u život. Ova brza, zabavna i inteligentna romantična komedija oborit će vas s nogu.

13. Ja u ljubav vjerujem

Hit redatelja Rogera Michella za koji je scenarij napisao Richard Curtis, neokrunjeni kralj britanskih romantičnih komedija, premijerno je prikazan u svibnju 1999. godine. Prošla je 21 godina od trenutka kada su Julia Roberts i Hugh Grant osvojili srca gledatelja diljem svijeta ulogama holivudske zvijezde Anne Scott i londonskog knjižničara Willa Thackera.

14. Djeveruše 

Judd Apatow pravi baš urnebesne filmove. Zohan, Moja ljubavna priča i Kaos u glavi komedije su koje nas uvijek razvesele, a toj listi možemo pridružiti i Djeveruše. Ako niste dugo pogledali ovaj film iz 2011., plavi ponedjeljak pravo je vrijeme za to. 

15. Tko pjeva, zlo ne misli

Ovo remek-djelo hrvatske kinematografije zaslužuje mjesto na svakom popisu filmova zbog kojih ćemo se bolje osjećati. Uvijek ga možemo gledati iznova i prepustiti se dogodovštinama legendarne obitelji Šafranek.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju