Četvrto izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu ‒ KinoKino, službeno je zatvoreno proglašenjem pobjedničkih filmova i dodjelom nagrada u zagrebačkom kinu Europa.

Galerija Ekipa filma Zlogonje Proglašenje pobjednika Proglašenje pobjednika +1 Proglašenje pobjednika

O pobjedničkim filmovima odluke su donijeli zasebno profesionalni žiri i dječji žiri, a o najboljem filmu odlučivala je i publika.

Profesionalni žiri ove su godine činili filmska edukatorica iz Finske, Marjo Kovanen, jedna od naših najznačajnijih spisateljica čija djela redovito postaju predlošcima za kazališna i filmska djela, Olja Savičević Ivančević, te Čejen Černić, redateljica posljednjeg nastavka iz popularnog Koko serijala, "Uzbuna na zelenom vrhu" za koji je nagrađena nagradom za najboljeg debitanta na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu.

Nagradu za najbolji film profesionalni žiri dodijelio je njemačko-kenijskom ostvarenju "Supa Modo" redatelja Likarion Wainaina jer "slavi život, važnost zajednice u životu pojedinaca, moć imaginacije i filmsku umjetnost općenito. Iako govori o temi koja se često stavlja ispod tepiha ‒ smrti, film zbog toga nije mračan ni tužan već jer radosna posveta ljepoti, veselju i važnosti svake pojedine egzistencije. Sve ovo vidljivo je kroz perspektivu divne protagonistkinje koja je zaista super-junakinja".

Posebno priznanje profesionalni žiri dodijelio je srpskom ostvarenju "Zlogonje" redatelja Raška Miljkovića uz obrazloženje: "Film je uzbudljiva i duhovita filmska pustolovina koja iznimno hrabro i otvoreno progovara o važnim i u filmu za djecu dosad neizgovorenim temama.

Također, podsjeća nas na nužnost mašte bez koje naši obični stvarni životi ne mogu biti do kraja ostvareni, na važnost drugarstva i prijateljske podrške u svakom maštovitom poduhvatu i u teškim trenucima. Jedni drugima smo sve što imamo i najviše što možemo imati, a ovi svakodnevni mali super-junaci i super-junakinje i njihove svakodnevne velike borbe i velike pobjede nad raznim osobnim demonima i problemima, naša su inspiracija, naša motivacija i naša snaga. Hvala im na tome!".

Kadar iz filma Zlogonje Kadar iz filma Zlogonje (Foto: PR)

Dječji žiri četvrtog KinoKino Festivala činilo je petero osnovnoškolaca: Margarita Belan, Luna Culjak, Kan Priselac Novačić, Jakov Šitum i Hugo Štedul. Oni su najboljim filmom proglasili dansko ostvarenje "Ja sam William" redatelja Jonasa Elmera ponajviše zbog toga jer je originalan i nepredvidljiv te uz dodatno obrazloženje: "Film je hibrid i od svakog žanra je uzeo najbolje. Neke scene koje su možda tipične, napravljene su na kreativan i svjež način. Film nas može nasmijati, rastužiti i inspirirati. Iako je igrani, realan je jer su svi događaji i likovi mogući u stvarnom životu. Film Ja sam William preporučili bismo jer ga svatko može shvatiti na svoj način i izvući iz njega neku pouku".

Nagradu publike osvojio je nizozemski film "Moje neobično ljeto s Tess", redatelja Stevena Wouterlooda koji je i osobno primio nagradu.

Proglašenje pobjednika Proglašenje pobjednika (Foto: Samir Cerić Kovačević)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju