Sandy Powell je jedna od najuspješnijih filmskih kostimografkinja svih vremena. Ekscentrična Britanka 12 je puta bila nominirana za prestižnu nagradu Oscar, a tri puta kući je odšetala s ovim zlatnim kipićem


Kada filmski producenti i redatelji žele snimiti autentični film smješten u određeno povijesno razdoblje i mjesto, u pomoć zovu Sandy Powell. Ova britanska kostimografkinja karijeru je izgradila na osmišljavanju i izradi veličanstvenih kostima koji su u duhu vremena u kojoj se odvija radnja filma, ali koji i pokazuju njezin nesporni talent i kreativnost.

Sandy Powell zaljubila se u odjeću kao djevojčica, od mame je naučila šiti, a danas u svojem ormaru čuva čak 3 Oscara za filmske kostime.

'Sandyin talent očituje se u vještini da njeni povijesni kostimi izgledaju suvremeno. Ona uspijeva biti iskrena vremenskom periodu, ali i moderna,' pojasnio je holivudski producent Harvey Weinstein umijeće britanske kostimografkinje.

Švelja od malih nogu
Sandy Powell naučila je šiti od svoje majke kao mala djevojčica jer ju je odjeća fascinirala od najranije dobi. 'Kao kostimograf moraš znati šivati. Ne moraš biti najbolji krojač na svijetu, ali moraš razumjeti kako se komadi konstruiraju kako bi mogao pričati s drugim krojačima i šveljama,' priznala je Sandy u jednom od intervjua.



Iako je studirala kazališnu kostimografiju na Central School of Art u Londonu, nikad na njoj nije diplomirala. Manjak diplome, pak, nije ju smeo u ostvarivanju velike karijere. Ovdje pogledajte 5 stajlinga po uzoru na holivudsku divu Grace Kelly.

S Martinom Scorseseom surađivala je šest puta na filmovima, a za rad na 'Avijatičaru' nagrađena je prestižnim zlatnim kipićem.

Započela je u dvadesetim godinama života radeći kostime za šekspirijanske drame na televiziji, a u kratkom vremenu nametnula se kao jedna od nezamjenjivih osoba u planiranju manjih nezavisnih filmova, ali i visokobudžetnih produkcija.

Trostruka dobitnica Oscara
Primjerice, s legendarnim redateljem Martinom Scorseseom surađivala je šest puta, a uspješni poslovni odnos ima i s Toddom Haynesom. U plodnoj karijeri ova 55 godina stara Britanka dobila je desetke najvažnijih kostimografskih nagrada, uključujući i prestižnu nagradu Oscar– za film 'Zaljubljeni Shakespear' (1998.), 'Avijatičar' (2004.) i 'Viktorija: Život mlade kraljice' (2009.).

Ove godine američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti nominirala ju je čak dva puta u istoj kategoriji – za kostime u drami 'Carol' te Disneyjevu 'Pepeljugu' čime si je povećala šanse za 20 posto da osvoji svoj četvrti zlatni kipić.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte dio zapanjujućeg kostimografskog opusa Sandy Powell.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju