Već smo duboko zakoračili u ljeto, a za sve filmoljupce to znači samo jedno – počelo je još jedno ljeto u kinu Europa. Sve do 1. rujna može se uživati u više od 70 filmskih naslova koji su prikazivani tijekom protekle godine, ali i u novim naslovima i to po vrlo privlačnim cijenama.

U bogatoj lepezi domaćih i stranih filmova svatko će moći pronaći ponešto za sebe – kako odrasli i djeca, tako i turisti koji se nađu u Zagrebu jer će se svakog utorka prikazivati filmovi s engleskim prijevodom, ako je riječ o onima koji nisu iz engleskog govornog područja.

Ako ste propustili tijekom godine, pogledajte sada

U sklopu već poznatog programa „Propustili ste, pogledajte!“ moći će se pogledati ostvarenja europske kinematografije poput dobitnika Zlatne palme i najboljeg europskog filma "'Kvadrat" o uglednom kustosu Christianu kojem se život okrene naglavačke nakon što ga opljačkaju.

Tu je i nekonvencionalna romantična komedija „Isabellino sunce“, prva filmska suradnja glumice Juliette Binoche i redateljice Claire Denis, a ako volite filmove Diane Kruger, vašu će pažnju zasigurno zaokupiti dobitnik Zlatnog globusa za najbolji strani film "Iz ništavila" Fatiha Akina. Tu su i najnoviji filmski uradci dvojice velikih imena autorskog filma Michaela Hanekea i Andreja Zvjaginceva, snažne i provokativne drame "Sretan kraj" i "Bez ljubavi".

Ako vam je draža američka filmska scena, predlažemo film "Tri plakata izvan grada" Martina McDonagha s neponovljivom Frances McDormand u ulozi majke koja opsesivno traži ubojicu svoje kćeri, te kreće u rat protiv policije i cijelog gradića Ebbinga. Riječ je o jednom od najhvaljenijih filmova godine.

Za zaljubljenike u modu tu je romantična drama "Fantomska nit", posljednja filmska suradnja Paula Thomasa Andersona i Daniela Day-Lewisa, koja nas vodi u londonski svijet mode pedesetih godina 20. stoljeća. Među iznimnim filmovima izdvajaju se i šarmantna priča o neprilagođenoj tinejdžerki "Lady Bird" Grete Gerwig, duhovita posveta "Majstor lošeg filma" u režiji i izvedbi holivudskog otkačenjaka Jamesa Franca, te mračni triler "Iskupljenje u New Yorku" redateljice Lynne Ramsay u kojem svima poznati Joaquin Phoenix glumi nemilosrdnog ubojicu sa savješću.

Propitkivanje drušvenih tema

Kako su redatelji filmova često i društveno angažirani, a ujedno takva ostvarenja dopiru i do šire publike, Kino Europa donosi i pogled na obiteljsko nasilje, AIDS i feminističku borbu.

Primjerice, tu je dobitnik Zlatnog lava "Julien u sredini" Xaviera Legranda, napeta triler-drama koja progovara o vrlo aktualnoj temi obiteljskog nasilja, kao i dobitnik canneskog Grand Prixa i čak šest Césara "120 otkucaja u minuti" Robina Campilla, erotična drama u kojoj se osobno i političko prepliću kroz priču o pariškim aktivistima koji ranih 90-ih podižu razinu osviještenosti o AIDS-u. Švicarska dramedija "Božja volja" Petre Volpe pak neobično podsjeća na feminističku borbu i teško izboreno pravo na glas.

Filmovi na hrvatski način

Kino Europa nije zaboravilo ni na domaću kinematografiju pa nam dovodi dvije komedije koje su protekle godine oduševile i publiku i struku.

Tako u "Osmom povjereniku" Ivana Salaja korumpirani političar Siniša Mesjak pokušava organizirati lokalne izbore na izmišljenom Trečiću, dok u lepršavoj posveti izoliranom Visu "Comic Sans" Nevija Marasovića pratimo ljubavno-životne peripetije grafičkog dizajnera Alana. Kao šlag na torti, možete pogledati i pobjednički flilm s pulskog festivala "Kratki izlet" Igora Bezinovića, kao i antiratnu dramu "Muškarci ne plaču" filmskog debitanta Alena Drljevića koja je pobijedila na 15. Zagreb Film Festivalu.

 

No kao što smo već spomenuli, ljeto nije rezervirano samo za reprize pa će gledatelji moći uživati i u nekoliko novih naslova. Svakako se izdvajaju dvije talijanske filmske priče o izgubljenoj nevinosti koje stižu s prošlogodišnjeg ZFF-a: "Ciambra" Jonasa Carpignana prati romskog tinejdžera Pija koji pokušava odrasti u mačističkom okruženju, a nosi producentski pečat Martina Scorsesea.

Žanrovski spoj trilera i gotičke bajke "Sicilijanska bajka" izazovnog autorskog tandema Fabija Grassadonija i Antonija Piazze inspiriran je istinitim događajem i vodi nas kroz nezaboravnu avanturu u kojoj se samo snagom ljubavi može pobjeći iz smrtonosnog zagrljaja mafije. Poslastica za gledatelje je i dugoočekivani dokumentarni memento "Viva ludež: Razgovor s trojicom od Ferala" u režiji riječkog dvojca Marine Banićević i Saše Stanića.

Za klince i klinceze

Već tradicionalno Kino Bibijada, namijenjeno djeci, donosi pažljivo birane dugometražne igrane i animirane filmove i to potpuno besplatno. Mališani u filmovima mogu uživati svake srijede i nedjelje od 17 sati, a neki od filmova koji će se prikazivati su obiteljska komedija "Oči u oči" (dvostruki pobjednik 3. KinoKino – Međunarodnog festivala za djecu) koja na duhovit način progovara o životu s različitostima, simpatična romantična komedija "Brailleovo srce" o darovitoj, slijepoj čelistici Marie koja se zaljubljuje u razrednog blesana Victora, te skandinavski dječji hit "Dječak u oblacima" o malenom Niilasu koji na dalekom sjeveru Švedske s narodom Samii provodi najuzbudljivije ljeto u životu.

Uz sve to, svi će posjetitelji ponedjeljkom moći ostvariti 20 posto popusta na cjelokupnu ponudu kafića, uključujući i kokice, dok će svaki četvrtak biti rezerviran za promotivne cijene osvježavajućih koktela. Stoga nema razloga zašto ne biste probudili filmskog kritičara u sebi i uživali u ponajboljim filmskim ostvarenjima u samom centru grada.

Ljeto u Kinu Europa - 1 Film 'Tri plakata izvan grada' na repretoaru je Ljeta u kinu Europa (Foto: Outnow.ch)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju