Čini se kao da svake godine do nas preko knjiga dopire novi koncept življenja, pa je tako nakon što su svijet osvojili hygge i lykke, sada red na japanskoj filozofiji življenja i rada poznatoj kao kaizen. No zapravo je riječ o modelu starom desetljećima čije dijelove i sami vrlo jednostavno možemo unijeti u sva područja svog života.

Što je kaizen?
Sam pojam kaizen dolazi od japanskih riječi kai i zen, koje se doslovno provode kao promjena nabolje. Izvorno je riječ o poslovnoj filozofiji života i rada, odnosno neprestanim poboljšanjem procesa proizvodnje u tvrtkama.

Taj je izraz skovao Taiichi Ohno, prozvan ocem sustava proizvodnje automobilske tvrtke Toyota. Naime, upravo se za Toyotu ovaj pojam i najviše veže. Kako bi smanjili gubitke u proizvodnom procesu, tamošnji su rukovoditelji tražili načine kako smanjiti trenutke kojima se gubi vrijeme, a da ne stvore nove troškove. I to se nije odnosilo samo na procese za proizvodnoj traci nego i na cjelokupno poboljšanje kvalitete života radnika.

Konzultant Masaaki Imai bio je angažiran za provedbu ove filozofije i njezino rastavljanje na dijelove koji se lako mogu implementirati u tvornicu te je upravo zahvaljujući njemu kaizen postao kasnije poznat diljem čitavog svijeta. Tako se i danas brojne tvrtke, vidjevši Toyotin uspjeh, neovisno o tome čime se bave, koriste načelima koje je Imai postavio još 1985. u svojoj knjizi "Kiazen: Japanese Spirit of Improvement".

U samoj srži kaizena deset je točaka.

1. Uvijek teži poboljšanju. Stvari uvijek mogu biti bolje od onoga kakve su sada.

2. Uvijek preispituj tradiciju te, kada je to potrebno, odbaci stare načine rada i prihvati nove.

3. Umjesto da za savjet pitaš samo jednog stručnjaka, pitaj što više osoba.

4. Nemoj trošiti vrijeme na izlike, nego se usredotoči na traženje rješenja.

5. Budi siguran u to da se tvoja odluka temelji na dokazanim činjenicama, a ne na nečijim mišljenjima.

6. Dođi do srži problema koji te muči i uvijek se barem pet puta pitaj "Zašto?".

7. Prije nego što potrošiš novce za rješavanje problema, pokušaj naći jeftinije i jednostavnije rješenje.

8. Uvijek preispituj status quo.

9. Već sada počni raditi na poboljšanjima, čak i ako nemaš odgovore.

10. Pobrini se da svi budu uključeni. Prava promjena mora uključivati sve koji rade ne određenom projektu ili problemu, od najnižih do najviših.

Sve je to značajno utjecalo na produktivnost Toyote, ali i na brojne druge poslovne objekte koji su implementirali kaizen.

Kako ga primijeniti u svome životu?

Međutim, kaizen nije samo poslovni model. To je filozofija koju možemo unijeti u svoju svakodnevicu, neovisno o tome želimo li poboljšati svoje zdravlje, odnose s drugima, prijateljstva, rad na samopouzdanju ili pak popraviti sve što godinama odgađamo u svome domu.

Evo samo nekoliko primjera kako ovaj japanski način življenja možete odmah danas početi primjenjivati i na sebi.

ODNOSI S DRUGIMA

Bilo da je riječ o kolegama s posla, članovima obitelji, partneru ili prijateljima, svakodnevna komunikacija može biti znatno unaprijeđena malim koracima. Primjerice, ako ste primijetili da vas kolega nerado gleda u oči ili izbjegava, pitajte ga što se događa i jeste li napravili nešto što ga je povrijedilo ili naljutilo. Nemojte samo pretpostavljati da će se sve riješiti samo od sebe.

Kaizen označava promjenu na bolje, a kjuč svega je u malim koracima i neprestanom radu na poboljšanju.

Kao što kaže jedno od načela, uvijek treba preispitivati status quo.
Ako imate dvije minute vremena, nazovite partnera ili mu pošaljite poruku i recite koliko cijenite sve što radi za vas, vašu vezu, djecu ili kućne ljubimce. Te male promjene čine veliku razliku.

ZDRAVLJE I PREHRANA

Kada je riječ o poboljšanju zdravlja i/ili gubitku kilograma, kod mnogih od nas to ostaje samo na željama. No kao što kaže kaizen, na promjeni treba početi raditi odmah, čak i ako nemamo sve odgovore. Zato, primjerice, možete početi malim koracima pa piti kavu bez šećera, bijeli kruh zamijeniti crnim, popodnevnu kavu zamijeniti biljnim čajem i slično. Umjesto dizalom, otiđite do ureda kolege stepenicama ako je na drugome katu. Važno je samo da se krećete u pravom smjeru, a putem ćete svladavati probleme.

Naiđete li ikada na ozbiljnije zdravstvene poteškoće, nikada nemojte vjerovati samo jednom nalazu ili samo jednom stručnjaku. Praksa pokazuje da nerijetko kolege sustručnjaci imaju različite pristupe pacijentu, pa čak i različite dijagnoze. Kaizen kaže da se donošenje odluke nikada ne smije temeljiti na mišljenju samo jedne osobe. Zato slušajte svoje tijelo i napravite sve što je u vašoj moći da dobijete najbolju moguću skrb.

UPRAVLJANJE VREMENOM

Upravljanje vremenom jednako je važno i u privatnom i u poslovnom životu, a jedan od temelja kaizena je i to da se vrijeme ne smije nepotrebno gubiti. Iako na prvu možda zvuči oštro i prezahtjevno, ključ uspjeha krije se u malim koracima.

Primjerice, ako svoju budilicu ili alarm na mobitelu navijete samo 15 minuta ranije nego inače, imate vremena za odrađivanje barem 100 trbušnjaka svako jutro. Dakako, tih 15 munuta može se provesti i na društvenim mrežama, no to neće doprinijeti kvaliteti našeg života, a kaizen teži upravo tome – malim koracima koji vode do značajnih poboljšanja.

Osim u navedenima, kaizen se može primijeniti u svim ostalim područjima života, u svakome trenutku našeg dana. Na vama je samo da osvijestite koliko su mali koraci uistinu važni. U konačnici, i najveće putovanje uvijek počinje prvim korakom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju