Tegla za cvijeće KEIRA - Flower bag, najljepša je i najpraktičnija hrvatska vrtna inovacija. Vrata svjetskog tržišta otvorila joj je KEIRA kantica za zalijevanje - izumljena, dizajnirana i patentirana u Sisku, a dizajner Igor Jurić premijerno predstavlja i njezinu jeftiniju mini verziju.

Na Tjednu dizajna u zagrebačkoj Laubi svoje mjesto pronašao je i originalni vrtni produkt dizajn s hrvatskim potpisom. Radi se o teglama za cvijeće KEIRA - Flower bag, industrijskog dizajnera Igora Jurića, svjetski poznatog inovatora i kreativca.

Zanat sam ‘ispekao’ u vrlo sretnim okolnostima u njemačkoj autoidustriji gdje sam radio na Opelovim, Daimlerovim i Smartovim modelima, a zbog sivog i često kišnog neba koje vlada sjeverozapadnom Europom odlučio sam se nakon 12 godina trajno vratiti u Hrvatsku - prisjeća se dizajner svojih europskih početaka i na neki način poziva hrvatske inovatore na povratak u domovinu.

Iako je proizvodnja u srcu Hrvatskog Zagorja, sve ideje KEIRA brenda, izumljene su i dizajnirane u Sisku, patentirane i prodaju se u najvažnijim svjetskim tržištima.

Iz prve ruke mogu reći da su najsnalažljiviji oni koji se s vlastitim idejama čim prije vrate kući i odluče zauvijek raditi u Hrvatskoj. S dobrom idejom možete zarađivati više nego primjerice, u Njemačkoj - objašnjava.


OD KANTICE DO TEGLICE
Njegova priča o torbi-teglici ustvari je započela s praktičnom KEIRA kanticom za zalijevanje, svjetskim bestsellerom koja dolazi u tri veličine - od dvije, pet i deset litara, slaže se jedna u drugu, štedi prostor te je jednostavna za transport, što je na kraju vrlo važno za očuvanje okoliša.

Najveća je odlika domaće kantice za zalijevanje, da se u odnosu na njezine konkurentice iz Njemačke ili Nizozemske, preveze brojčano ista količina kantica, ali s osam puta manje volumena. Zamislite 800 posto manje buke i smrada od kamiona, osam puta manje CO2, a o troškovima prijevoza da ne govorimo. Nerijetko mi prijatelji iz Australije, Švedske, Francuske, Italije, iz tamnošnjih trgovina pošalju fotografije naših Made in Croatia kantica - ponosno ističe naš sugovornik i premijerno najavljuje njezinu manju verziju od litre koja će uskoro na hrvatsko tržište po cijeni od sedam ili osam kuna.

Priča Igora Jurića o teglici-torbici ustvari je započela s praktičnom KEIRA kanticom za zalijevanje, svjetskim bestsellerom.

No vratimo se na početak, odnosno na najelegantniju među teglicama, Jurićevu Flower bag. Dovoljno je uska da može stajati na svakoj prozorskoj dasci, Baš poput KEIRA kantice, izrazito je lagana i jednostavna za transport.

KEIRA Flower Bag nastala je pomnim promatranjem stanja ponude na najvažnijim sajmovima cvijeća, a pomogli su i vlastiti štandovi i prisutnost, od Las Vegasa i Philadelphije preko Pariza, Londona i Kölna. Nakon prvih analiza i nebrojenih razgovora s korisnicima utvrdio sam da je klasična tegla za cvijeće sa svojim podloškom za vodu vrlo statična i nepokretna, oko nje se teško čisti ili usisava, a ljudi ponekad žele cvijeće na stolu, poslije na podu ili terasi, a ako uzgajaju začine, da im se po potrebi nađu na kuhinjskoj radnoj plohi - govori.


SIGURNA ZA CVIJEĆE I OKOLIŠTeglica-torba dolazi u dvije veličine, izrađena je od visokokvalitetne neškodljive plastike pa nema bojazni od otpuštanja kemikalija i negativnog utjecaja tegle na biljku, a u njezinom slučaju riješen je i najčešći nedostatak dekorativnih lončanica - otjecanje vode.

Ne samo da ima posudu u posudi, već je izvana dobila i prijenosnu ručku. Ovo što vidite u bojama zapravo je njezin podložak za vodu pa ‘putuje’ zajedno s teglom po cijelom stanu - objašnjava dizajner.

I teglica i kantica u cjelosti su proizvodi Stražaplastike iz Huma na Sutli.

Iako je proizvodnja u srcu Hrvatskog Zagorja, sve ideje KEIRA brenda, a to za lokalpatriota nije nevažno, izumljene su i dizajnirane u Sisku, patentirane i prodaju se u najvažnijim svjetskim tržištima. Može se reći da sisačko - zagorska simbioza odlično funkcionira i lijepo je da od sisačkih ideja i druga mjesta u Lijepoj Našoj imaju koristi
- kaže.

Prema njegovu mišljenju najbolja su rješenja koja iza dobrog dizajna vrlo mudro skrivaju neku moćnu inovaciju, a u skoroj budućnosti planira i suradnju s mladim hrvatskim inovatorima.
Trenutno pokrećem inicijativu ‘Patent for free’ kako bi naši dizajneri i inovatori troškove za zaštitu ideja dobili besplatno. Što se mene osobno tiče, kad jednom zagrizete u svijet ideja on vas više ne pušta. Ostajem u Hrvatskoj i želim mlađoj sceni biti uzor i pomoći im da ostvare svoje ideje - završava Jurić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju