Zagrebačka fotografkinja Danijela Bokulić stvara najljepše uspomene, a glavne 'zvijezde' njenih fotografija su bebe i djeca. I sama je mama dječaka, a upravo ju je majčinstvo potaknulo da fotoaparatom ovjekovječi svaki bitan trenutak svoga mališana. Danas njene bajkovite fotografije oduševljavaju mnoge roditelje

Fotografiranje beba i djece ljubav je koju je zagrebačka fotografkinja Danijela Bokulić pretvorila u posao.

'Fotografiranje mi je ljubav već dugo godina, osobito fotografiranje djece, a to je posebno došlo do izražaja od kada sam dobila svoje maleno čudo. Kao svaka mama željela sam zamrznuti svaki trenutak odrastanja, svaki osmijeh, prvi zubić, puzanje, prve korake...

Zagrebačka fotografkinja Danijela Bokulić stvara najljepše uspomene, a glavne 'zvijezde' njenih fotografija su bebe i djeca. Danijeline bajkovite fotografije oduševljavaju i roditelje i klince

I tako su moje fotografije postale priča o mom malom dječaku. To se svidjelo mnogima i nastala je ljubav. Djeca su posebna, mijenjaju se brzo, odrastaju, uče i jednostavno me veseli stvaranje uspomena. Djeca su pravi izazov! Ne poziraju, prirodni su i tako se ponašaju. Može ih se nagovoriti na osmijeh, pogled, neku 'pozu'… Ali samo ako oni to žele', priča Danijela.

Svatko može naslutiti da su fotosessioni s djecom zaista posebno i veselo iskustvo, a Danijela opisuje kako oni izgledaju.

'Najvažnije mi je da se tijekom snimanja svi dobro osjećaju i da sve bude zabavno, jer jedino tako nastaju dobre fotografije. Obično djecu ispitujem o igračkama, crtićima, ispričam im neku priču, otkrijem neku 'tajnu' ili ih pitam znaju li plaziti jezik, staviti prst u nos i slično. To im uvijek bude zabavno i jedva čekaju da se mogu glupirati pa se brzo sprijateljimo, a na kraju dobiju i malu slatku nagradu', otkrila nam je ova majstorica od fotografije.

KAKO PRIDOBITI PAŽNJU TOG MALOG BIĆA?

Važnu ulogu u stvaranju savršene dječje fotografije imaju i roditelji.

'Roditelji mi pomažu kod animiranja beba i djece koja su, na primjer, tek prohodala pa su znatiželjni i ne mogu previše biti na jednom mjestu. Dogodi se da zveckaju igračkama, pjevaju, pa odjednom svi plešemo i skačemo ne bi li dobili pažnju nekog malog bića. To bude stvarno smiješno!

Mame i tate također ponekad postavljam ispred objektiva, ne bune se i štoviše kasnije su oduševljeni. Njihove zajedničke ruke koje drže male nožice i ručice u svojima, jedna je od fotografija koje ih jako vesele a takve dobiju još više na težini za nekoliko godina. Roditelji koji često dovode djecu na fotografiranje uspoređuju fotografije prije i sad (na primjer, fotografije bebe od godinu dana i godinu kasnije). To bude neprocjenjiva uspomena', ispričala je Danijela.

A koliko jedan dječji fotosession traje?

'Ovisi o dobi djeteta i o raspoloženju te o drugim potrebama jer tijekom fotografiranja djeca, a posebno bebe, ponekad jedu, presvlače se, itd. Fotografiranje otprilike traje 1,5 do 2 sata, no nemam vremensko ograničenje po tom pitanju, sve dok je zabavno, opušteno i djeca se ne bune, mijenjam pozadine, rekvizite i uživam u fotografiranju', ističe fotografkinja Danijela Bokulić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju