Knjige su i ove godine strpljivo čekale i u miru i dočekale najveći sajam knjiga, onaj u Frankfurtu. Bile su i mnogo staloženije od nas, knjigoljubaca, koji smo uvijek nestrpljivi i uzbuđeni kad su novi naslovi u pitanju

Najradije bih da se mogu noću, kada nema ljudi, izdavača, agenata i poslovnjaka „zavući“ u hale broj 3, 4, 5 i 6 i u miru pregledati, prelistati i fotkati sve novitete i književne senzacije. Zamišljam kako ostajem prespavati na jednoj od udobnih sofica i tako provedem nekoliko dana okružena mirisom novih i tek tiskanih knjiga. Da sve budu samo moje. To će, nažalost, zauvijek ostati samo san. Ili…?

Frankfurtski je sajam najveći sajam knjiga na svijetu i već 68. godinu ugošćuje i okuplja preko 7000 izlagača iz više od 130 zemalja svijeta. U prosjeku na Frankfurtski sajam dođe 300.000 posjetitelja, 10.000 novinara, na tisuće autora, a tu su i milijarde ideja, milijuni knjiga… A kako su, što je i moja stranica dokaz, zaljubljenici u knjige nesebični i rado dijele i recenzije i knjige, ovogodišnji slogan je idealan – Sve ovo dijelimo (This is what we share). I to je najveća istina. Knjige dijelimo, one nas povezuju i ujedinjuju na najmirniji mogući način.

Johann Wolfgang von Goethe je poznat kao tvorac ideje i pojma “svjetske književnosti” kao kulturne vrijednosti čovječanstva i stoga je jasno zašto se najveći sajam knjiga na svijetu odvija upravo u njegovom gradu

Lea i ja smo sletjele u Frankfurt večer uoči sajma. Još prije par mjeseci uspjela sam preko Airbnb-a pronaći prekrasan i udoban frankfurtski potkrovni stan s puno svjetla i s velikim prozorima, a udaljen samo par stanica podzemnim vlakom od sajma. Stan je idealan za ugodno čitanje i guštanje u knjigama. U blizini stana pronašle smo i tako potrebni kvartovski kafić „Aniis“ koji služi najkvalitetniju kavu iz Kolumbije, svježe iscijeđene voćne sokove, maštoviti doručak uz zvukove klasične glazbe. Odlično mjesto za započeti dan.

Ovaj puta smo na Sajam došle ne samo da uživamo u knjigama već i da pronađemo agente i sklopimo neke od planiranih poslova te skupimo što više ideja za predstojeće projekte. Uzbuđene smo i sretne. Sve što smo planirale smo i ostvarile. Prvi puta sam odradila i nekoliko sastanaka s književnim agentima. Oni se nalaze na vrhu hale br. 6 (6.3.) i smješteni su u male boxove gdje po cijeli dan obavljaju pregovore oko prodaje prava za najnovije naslove. Posao koji se samo na prvu čini zanimljiv i lagan. Ne bih se mogla zamisliti u toj ulozi.



Nakon dinamičnih dana, punih kontakata, novih knjiga, dojmova i zanesenosti, u našem ugodnom kvartu – Ostendu (u kojem je i Europska centralna banka), šetnica uz rijeku Majnu i prekrasne stambene zgrade, pronalazile smo dražesne restorančiće gdje smo uživale u egzotičnim kuhinjama svijeta – tajlandskoj, indijskoj, vjetnamskoj i marokanskoj. Na kraju dana guštale smo u „našem“ ugodnom potkrovnom stanu čitajući i listajući kataloge, najnovije knjige i čekale da nam se slegnu dojmovi.

Posljednjeg je dana ostalo taman vremena da u centru Frankfurta posjetimo Goethe Haus – rodnu kuću najvećeg njemačkog književnika svih vremena Goethea. Ne možete napustiti Frankfurt a da ne svratite do Goethea koji se proslavio u skoro svim književnim vrstama, a zahvaljujući njemu, razdoblje dok je djelovao naziva se “Goetheovo doba” ili razdoblje predromantizma. Njegova su dva najpoznatija djela “Faust” i roman “Patnje mladog Werthera”.

Johann Wolfgang von Goethe je poznat kao tvorac ideje i pojma “svjetske književnosti” kao kulturne vrijednosti čovječanstva i stoga je jasno zašto se najveći sajam knjiga na svijetu odvija upravo u njegovom gradu. Ništa nije slučajno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju