Sve što niste znali o bakalaru
Bakalar je na mediteranski stol ušao preko Venecije, a onamo ga je sa sjevera, nakon brodoloma, donio trgovac Pietro Querini.
Djelom legenda, a dijelom i stvarna priča iz šesnaestog stoljeća govori da je Pietro Querini, mletački pomorac i trgovac, odgovoran za dolazak bakalara na Mediteran, a preko Venecije i u naše krajeve.
Querini je sa svojim brodicama doživio brodolom uz obalu Norveške gdje je prvi put okusio tu iznimnu ribu, ali svježu. No, kada se uputio prema Serenissimi, nakon mjeseci izbivanja, svoju je brodicu nakrcao suhom ribom koja je zgrozila njegove suvremenike intenzivnim mirisom.
Bakalar kao delicija
Gurmani kakvi jesu Venecijanci pretvorili su bakalar u sjajnu deliciju pripremajući ga najčešće 'on bianco', s krumpirom u finu kremu. Na našim je obalama, gdje se ubrzo našao, bakalar zaplivao u izdanju 'na žlicu' u juhi s krumpirom i pasiranom rajčicom, ili zapečen 'na padelu', pa čak i obojen crnilom sipe.
Riba iznimnih nutritivnih vrijednosti
Zbog vitamina D bakalar bi trebao biti nezaobilazna namirnica u prehrani djece
Bakalar je odličan izbor za sve koji brinu o zdravlju i kalorijama jer sadrži važna dijetoterapijska svojstva i visoko je kvalitetna namirnica u nutritivnom smislu.
Obiluje kalcijem, jodom i željezom, s vrlo malo masti. U bakalaru ima vrlo malo ugljikohidrata, a 100 grama bakalara sadrži tek 80 kalorija.
Masti koje sadrži iz reda su esencijalnih, omega 3 masnih kiselina, koje su najprihvatljivije i utječu na neželjene promjene na arterijama, smanjuju razinu kolesterola, snižavaju krvni tlak i djeluju protuupalno.
Bakalar bi trebao biti nezaobilazna namirnica u prehrani djece zbog vitamina D koji je važan za pravilan rast i razvoj djeteta.
Za nadolazeće blagdane isprobajte jednostavan i ukusan način pripreme bakalara u kojem će zasigurno uživati i vaša djeca.
Namaz od bakalara
Sastojci
300g kuhanog bakalara, 200 g sirnog namaza, 1 do 2 češnja češnjaka, pola svežnja peršina,1 list lovora, 3 žlice maslinovog ulja i par kapi limunovog soka, sol i papar po želji
Priprema
1. Očišćeni bakalar skuhati u vodi u koju se prethodno stavi list lovora.
2. Skuhani bakalar vilicom usitniti, dodati sirni namaz, češnjak, tri žlice maslinovog ulja i par kapi limunovog soka. Sve dobro zgnječiti štapnim mikserom. Dodati začine i dobro usitnjeni peršin te izmiješati.
Namaz poslužite na prepečenom kruhu uz zelenu salatu. Možete ga čuvati u slaklencI spremljenog u frižider kako biste uvijek imali pri ruci zgodne zalogajčiće kada vam u blagdanske dane navrate gosti.
Pročitajte i kako prepoznati pravi bakalar i razlikovati ga od njegovih kopija..