Kruh je neizostavan dio naše svakodnevne prehrane, a kako ga ne bismo stavili na 'crnu listu' zbog slabe nutritivne vrijednosti bijelog kruha, predstavljamo vam raznoliki svijet beskvasnog kruha na kojem će vam biti zahvalno vaše zdravlje, ali i nepce

TAHINI KRUH sa sezamom
Ovaj kruh, u geografskom smislu, okusom korespondira s tradicijom frankofonskih zemalja Sjeverne Afrike, a po obliku i načinu pripreme usko se veže za francusku tradiciju. Izvorno su ga nazivali batard ili torpedo oslanjajući se prije svega na njegov oblik.

Posebnost ovog kruha je tahini (maslac od sezama) koji se proizvodi na Bio-Zrnu, jer samo svježe proizveden daje kruhu taj poseban okus i teksturu.Odlično ide uz vino i lagane sirne namaze i paštete.

>> Kakvog je okusa bio prvi kruh na svijetu?

TAHINI sa zelenim maslinama
- NOVO
Dodatak zelenih maslina geografski i tradicijski približava kruh našem podneblju. Ističe kvalitete mediteranske prehrane ne slijedeći samo tradicijske vrijednosti već ga osuvremenjuje i primiče standardima suvremene cjelovite prehrane.

TAHINI sa začinskim biljem
- NOVO
Ovoj inačici Tahini kruha cilj je još spektakularnije pojačati desertnu kvalitetu prenoseći mirise mediteranskog kamenjara u naša usta. Malo intenzivniji mirisi origana, ružmarina, bosiljka jednostavno mame i prije no što ga uzmemo u svoje ruke ili primaknemo ustima. Intenzivnim angažiranjem čula mirisa doživljaj postaje kompletan i stvarno 'organski'.

CIABATTA
Modernija verzija ovog kruha, no s kvascem, pojavila se i popularizirala šezdesetih godina dvadesetog stoljeća. Ova Ciabatta pripada mediteranskoj tradiciji, ali zapravo je rekonstrukcija izvorne talijanske ciabatte prije same uporabe industrijskog kvasca.

>> 5 ugljikohidrata gorih i od bijelog kruha

Nespecifičnog je i nepredvidivog oblika, pa je svaka štruca originalnog oblika i pomalo podsjeća na šlapu što je i slobodni prijevod naziva kruha. Odlična je za sendviče te ide i uz različita mediteranska jela: salate, slanutak, plodove mora.....

CIABATTA sa crnim maslinama- NOVO
Crne masline u ciabatti obogaćuju ovaj kruh namijenjen posebnim gurmanskim doživljajima, gala zabavama, a savršene su u kombinaciji s vrhunskim biranim organskim vinima.

KRUH SA 5 VRSTA ŽITARICA
Spravljen je od mješavine brašna žitarica kao što su: raž, pir, zob, pšenica i ječam. Inspiracija za takav kruh dolazi od ruske tradicije, odnosno s njom korespondira zbog izbora žitarica i specifičnog zamjesa.

Legende govore da ovaj kruh daje dodatnu snagu našem organizmu. Možda se to može pripisati činjenici da je u tom kruhu znatno manja prisutnost glutena pa je time potrebna i manja potrošnja energije u probavljanju.

Time je i lakša apsorpcija nutrijenata i energetskih baza iz kruha. Prija uz tradicionalne obroke kao što su 'lonac jela', jela iz pećnice, a odlična je podloga i za izdašni sendvič. Odličan je s paštetama i drugim slanim namazima.

KRUH SA 5 VRSTA ŽITARICA I ORASIMA - NOVO
Varijacija kojoj je namjera pojačati nutritivno bogatstvo ovog kruha i podariti mu gurmansku notu - posljedicu sjajnog spoja oraha s raži i pirom kao ključnim predstavnicima ove peterostruke mješavine brašna raznih žitarica.


KRUH S 5 VRSTA ŽITARICA sa KIMOM (CUMIN) - NOVO
Ova verzija kruha primiče ga tradiciji središnje Europe sve do zemalja Baltika i Rusije. Kim svojom ljekovitošću i nutritivnom kvalitetom (ima značajne količine željeza) pospješuje asorpciju hrane i generalno poboljšava probavnu aktivnost u organizmu. Svojim 'slatkastim' mirisom ostavlja u ustima tzv. 'after taste' efekt koji vas podsjeća da ste upravo kušali nešto jako fino!

SEOSKI INTEGRALNI KRUH S KLICAMA
Popularan je diljem svijeta, osobito francuska verzija PAIN DE CAMPAGNE. No gotovo u svakoj zemlji svijeta, bilo da se radi o srednjoeuropskom ili mediteranskom okruženju, postoji specifična verzija tog kruha. Ovom je kruhu jednostavno dodati atribut rustikalnog kruha.

Uglavnom se koristi integralno brašno pšenice i priprema se na tradicionalan način. U samom postupku, uz sve vrline i kvalitete koje su njega ugrađene iz drugih kultura, postoje elementi i lokalne tradicije.

Koristi se kao dnevni kruh uz sva jela, posebno uz variva, guste juhe te da je savršen za sendviče. Sadrži malo veće 'rupe' što asocira na 'švicarske' sireve, no to je oznaka značajne biološke aktivnost i same fermentacije što predstavlja dodatnu kvalitetu.

SEOSKI INTEGRALNI KRUH S LUKOM
- NOVO
Novo unaprijeđenje našeg popularnog kruha želi predstaviti mudrost tradicije, no i vjerovanja na selu da 'luk iscjeljuje'. U ovom slučaju on dodaje posebnu kvalitetu ovom kruhu koja se prepoznaje u atraktivnoj aromi. Luk uvelike doprinosi održavanju svježine kruha. Ako ga tostirate ili samo zagrijete na toploj ploči ili u tavi oslobodit ćete izvanredno privlačnu aromu koja će potaknuti apetit.


Pir je idealna zamjena za pšenicu

PIRAŽ - NOVO
Ovaj je kruh namijenjen osobama koje vole tzv. kompaktniji kruh zbog manjeg sadržaja glutena, kao i onima koji iz zdravstvenih razloga izbjegavaju pšenicu. Pir je idealna zamjena za ovu žitaricu i osim toga sadrži i snažnu hranjivu kvalitetu. Raž svojim orašastim okusom daje posebnu teksturu ovom unikatnom kruhu te doprinos nutritivnim osobinama. Kruh je nešto kiselkastijeg okusa zbog dulje fermentacije i može se uporediti s pekarskim proizvodima zapadne Europe, posebno Njemačke i Austrije.

Odličan je uz sva jela, od variva do sendviča, po našem mišljenju idealan je za izletnike, avanturiste, sportaše, a kažu da posebno doprinosi snazi tijela i izdržljivosti.

Zašto je zdrav beskvasni kruh?

Za razliku od uobičajenih kvasnih i industrijskih kruhova sve navedene vrste beskvasnog kruha proizvedene na najstarijem hrvatskom ekološkom imanju u Hrvatskoj 'Zrno' višednevnim stajanjem dobivaju, a ne gube na vrijednosti i okusu.

Usklađujući se s hrvatskim zakonima i regulativama, vezanim za prehrambene namirnice, kruh je ocijenjen kao polutrajni s rokom trajanja od 7 dana. No kako se ovaj kruh ne može jednostavno kategorizirati, jer ga do sada i nije bilo na našem tržištu, te se nije mogao svrstati u samostalnu kategoriju, podliježe stručnoj evaluaciji koja svoje iskustvo bazira na industrijskom kruhu. No ta činjenica koliko govori o različitosti koja dolazi iz tradicije toliko govori i o suvremenosti tj. kvaliteti koja i pripada modernim vremenima.

Taj je kruh praktično 'živ' i nakon što se ispeče u njemu se progresivno razvijaju arome pa je on najukusniji nakon 24 ili 48 sati. Za sprječavanje pojave gljivica plijesni kruh je poželjno čuvati u platnenoj vrećici ili umotanog u kuhinjsku krpu i svakako izbjegavati plastične vrećice ili kutije za kruh. U kuhinji ga je važno čuvati na prozračnom mjestu.

Sve navedene vrste kruha dostupne su u bio&bio trgovinama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju