Caldo verde je 'zelena juha' porijeklom sa sjevera Portugala. Caldo verde se može poslužiti kao zasitno glavno jelo ili kao lagana juha za večeru, ovisno o gustoći te količini jela. Baza ovog jela je juha od krumpira i tu se razlikuje od naših domaćih variva od kelja

U ovo se jelo dodaje i pikantna kobasica odnosno Chouriço, koja se obično kuha u komadu te poslije nareže. Druga je varijanta ona u kojoj se narezani Chouriço zažuti zajedno s lukom i češnjakom. Vegetarijanci Chouriço naravno mogu izostaviti, te dodati malo čili papričica.

Ova verzija 'zelene juhe' je napravljena s još nekoliko sezonskih sastojaka (mrkva i buča odnosno tikva) kojih u originalu nema. Odlučiti za verziju koju želite, a tko ne voli kelj, neka uzme blitvu ili listove korabice.

Potrebno je:

500 g do 1 kg krumpira
1 luk
2 režnja češnjaka
Kelj, količina po želji
maslinovo ulje
pikantna kobasica

2 mrkve
Kriška buče ili tikve, oko 100 grama
Kriška celerovog korijena

Priprema:

1. Na maslinovom ulju zažutite nasjeckani luk, dodajte kobasicu i nakon nekoliko minuta dodajte tanko narezani češnjak.

>> Varivo od buče i mirisna bučnica

2. Dodajte krumpir, oguljen i narezan na kockice i prelijte s vodom ili temeljcem (oko 1,5 do 2 litre). Ukoliko kuhate uz dodatak mrkve, celera te buče, naribajte ih i dodajte krumpiru. Krumpir se također može kuhati na dva načina: na vrlo laganoj vatri dok se ne raspadne i ne postane dio juhe ili ga se može, čim omekša, izgnječiti kao za krumpir pire. Začinite ga solju i svježe mljevenim paprom.

3. Nakon što je krumpir skuhan i izgnječen, potrebno je pripremiti kelj. Izrežite tvrdi stabljikasti dio. Listove potom izrežite na vrlo tanke listiće i kratko pofurite u vrućoj vodi. Tako narezani i kelj dodajte u juhu od krumpira i kuhajte još dvadesetak minuta na laganoj vatri. Prelijte s malo maslinovog ulja te poslužite vruće uz dodatak kruha.

U slast!

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju