Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Crvena juha - ukusan obrok gotov u tri koraka

24-05-2010 Piše Ana-Marija Bujić
komentari

Anemija odnosno manjak željeza u krvi je česti problem od kojeg pati veliki broj ljudi. Cikla je zdrava namirnica bogata željezom koja može popraviti to stanje, a juha od cikle i cvjetače je prava poslastica koja će vas oduševiti

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Modno izdanje sa zadarske špice Kakav spoj! Zadarska "Zgodna žena": Izdanje koje podsjeća na scene u kojima sve stane i okreće se za stavom i stilom dive

Osim cikle ima još dosta namirnica bogatih željezom, ali uvelike se razlikuju po tome koliko je to isto željezo iskoristivo, tj. koliko se lako apsorbira u krv. Željeza ima u iznutricama, crvenom mesu i mesu peradi, a željezo iz mesa u tijelu se bolje iskorištava negoli željezo iz povrća, žitarica ili žumanjka jajeta. Dosta se željeza nalazi i u tamnom bobičastom voću, cikli i špinatu.

Cikla je in, anemija je out!

Ove se sezone nose rumeni obrazi pa evo par informacija o ostalim blagodatima koje cikla ima za zdravlje:

- upotrebljava se za reguliranje niskog krvnog tlaka
- pospješuje rad želuca i crijeva
- zahvaljujući jodu i selenu usporava proces starenja
- lako je probavljiva i nema negativnih utjecaja na sekreciju želuca
- suzbija rast stanica tumora
- potiče metabolizam i rad jetre
- jača obrambeni sustav mehanizma

Sad kad sve to znate, evo brzog, ukusnog i laganog recepta za juhicu. Cikla se jako lijepo slaže s cvjetačom, a lovor daje zanimljivu notu.

Za 2-3 osobe:
- 500 ml temeljca (mesnog ili povrtnog)
- 100 - 150 g pečene ili kuhane cikle (bolje pečene)
100 g cvjetače
- 1 mali krumpir narezan na kocke
- list lovora
- 120 ml vrhnja za kuhanje
sol i papar
peršin

1) Ugrijte temeljac i dodajte cvjetaču, krumpir i list lovora pa kuhajte poklopljeno dok ne omekša.

2) Pred sam kraj kuhanja dodajte ciklu narezanu na ploške. Izvadite lovor.

3) Štapnim mikserom usitnite povrće i dodajte vrhnje za kuhanje. Nemojte više vraćati na vatru, vrhnje ne bi smjelo uzavrjeti.

4) Posolite i popaprite, dodajte malo peršina i poslužite kao toplo predjelo.

Tko piše ove slasne recepte?

Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće.

Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.

Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja na kojima uvijek otkriva nešto novo.

Glavni kriterij? Slastan rezultat!

>> Cupcakes - kolačići kao stvoreni za tračanje uz kavu

>> Prepustite se nenadmašnoj piti od krušaka

>> Mljac, čokoladne palačinke za seksi užitak

>> Čokoladni kolač gotov za pet minuta

>> Prepustite se vanzemaljskom užitku čokolade

>> Sushi - elegantni zalogaj koji ćete zavoljeti

Pišite joj na zadovoljna@novatv.hr, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njezinih kulinarskih putovanja!

Pročitaj još
Pročitaj još