Malo istarsko mjesto Fažana krije jednu zanimljivu gastro bajku pod nazivom 'Fažanski gušti i delicije' koja okuplja najbolje domaće kuhare. Jedan od specijaliteta svakako je rakovica koju još nazivaju u kraljicom

Salata od rakovice servirana u oklopu koja svojim bogatim okusom začinjenim maslinovim uljem, češnjakom, peršinom i limunom privlači mnoge gurmane. Drugi način pripreme ove morske delicije je popularna buzara.

Na maslinovom ulju prepržimo češnjak i peršin. Rakovicu operemo, otvorimo iz oklopa te zajedno s tekućinom pripremimo u loncu kao temeljac. Dodamo meso rakovice te začinimo standardnim mediteranskim začinima.

iako prizor dugačkih, bodljikavih nogu rakovice koja viri iz tanjura nije toliko primamljiv, okus je nešto sasvim drugačije, a ako razmišljate kako jesti ovu deliciju odgovor je jednostavan: kidanje, lomljenje, špricanje i prljanje, kao da jedete škampe ili jastoga.

No osim rakovice u Fažani je svoje mjesto pronašao i morski pas iliti morska divljač čijem brodetu kadela rijetko tko može odoljeti. marinirano meso morskog psa izrezano u šnicle uz brojne začine te dodatak octa i vina kuha se u umaku od rajčice, a poslužuje se uz pečenu palentu.

>> VIDEO: Kupus i kobasice na istarski način

No među delicijama ovog istarskog mjesta nisu samo morski specijaliteti. Gulaš od divljači s pljukancima još je jedan ukusan specijalitet. Pljukanci su tipična istarska tjestenina koja se radi od brašna i vode te se oblikuje rukama.

Što se tiče gulaša na dinstanu kapulu dodamo mrkvu i malo celera te meso srnetine te ostavimo da se dinsta. nakon toga dodamo malo pirea od rajčice, crnog vina i temeljca te ostavimo da krčka oko dva i pol do tri sata. Na kraju jelo začinite parmezanom i uživate u istarskoj kuhinji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju