Poznato je da jedemo gotovo svim čulima i zato za vaš obrok od tog jednostavnog predjela pokušajte pripremiti malo umjetničko djelo.
Primjerice, poslužite ga u prozirnoj zdjelici ili čaši, pospite svježim listovima bosiljka i pinijama, uz dodatak kockica leda. U vodu za kockice leda možete nasjeckati bosiljak i tako je zamrznuti.
Recept potječe iz Španjolske i u originalu sadrži i luk i češnjak koji po potrebi, ili samo u ovoj prilici, možete izostaviti.
Potrebno je (za 4-6 osoba):
4 zrele rajčice
pola krastavca
1-2 paprike
pola luka
1-2 režnja češnjaka
4 žlice maslinova ulja
5 žlica limunova soka
2 žličice soli, po potrebi papar
1-2 čaše vode
Priprema:
1. Rajčice raspolovite i posolite te nakon minutu-dvije usitnite mikserom.
2. Dodajte oguljeni krastavac (odstranite sjemenke ako su velike), papriku bez sjemenki i ostale sastojke te dobro usitnite. Ako se rajčice teže usitnjavaju, slobodno odmah u početku dodajte malo vode.
3. Dodajte malo hladne vode ako je pregusto, stavite u hladnjak i poslužite potpuno ohlađeno.
Po potrebi i želji:
- poslužite u tanjuru ili zdjelici s kockicama leda
- dodajte svježe listove bosiljka ili metvice
Napomena:
- Ako nije riječ o predjelu, jelu možete dodati krišku starog bijelog kruha bez korice. Kruh prethodno kratko namočite u toplu vodu.
U slast!
Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!
Tko piše ove recepte?
Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.
Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)