Tiramisu ili u venecijanskom dijalektu 'povuci me gore' (zbog efekta alkohola i kave) jedan je od najomiljenijih vrsta deserta. Jednostavan je i brz za pripremu, a ujedno je ukusan i elegantan. Tiramisu je najbolji kad odstoji nekoliko sati

Što vam je potrebno? (za 6-8 porcija)

5 svježih jaja
500 grama mascarpone sira
Paket piškota (oko 300 grama ili po potrebi)
150 grama sitnijeg šećera

2 do 3 decilitara jake espresso kave
3 čašice amareta ili ruma (ukoliko radite desert za djecu stavite sok od naranče)

2 žlice šećera i 2 žlice slatkog vrhnja
Nekoliko žlica kakao praha, bez šećera ili dodataka
Staklena posuda četvrtasta ili okrugla oblika, ili više manjih zdjelica

Priprema:

1. Skuhajte 2 do 3 decilitara jake kave, ostavite da se ohladi i zatim dodajte alkohol.

2. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pomiješajte s 2 žlice šećera i 2 žlice slatkog vrhnja te uz stalno miješanje kuhajte na pari. Ako ste potpuno sigurni da su jaja svježa i kvalitetna, taj postupak možete izbjeći. Žumanjke malo ohladite.

3. Bjelanjcima dodajte 150 grama šećera i miješajte u kuhinjskom stroju ili mikserom, sve dok se ne napravi čvrsti snijeg.

4. Za to vrijeme ohlađene žumanjke pomiješajte s mascarpone sirom. Miješajte dok smjesa ne postane glatka i bez grudica. Snijeg od bjelanjaka polako umiješajte u ovu smjesu.

5. Piškote samo s jedne strane umočite u kavu te posložite na dno posude. Po želji, piškotama možete obložiti i stijenke, radi ljepšeg izgleda. Za to će biti potrebno više od 300 grama piškota.

6. Na sloj piškota namažite dio kreme te ponovite postupak. Broj slojeva ovisi o veličini posude, a postupak ponavljajte sve dok se ne potroši sva krema. Krema uvijek dolazi na vrh!

7. Kakao stavite u cjediljku i s njime dobro posipajte cijeli kolač. Stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Pred posluživanje ponovno posuti kakaom.

Napomena:
Kad kuhate za djecu, koristite kavu bez kofeina, a umjesto alkohola koristite samo aromu i tekućinu nadoknadite sokom od naranče.

Najbolje je koristiti jaja iz provjerenog izvora te iz organskog uzgoja.

U Tiramisu možete između slojeva dodati i usitnjeno voće, kesten pire ili kokosovo brašno. Po želji eksperimentirati možete i s pistacijama, bademima i sličnim.

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju