Zadovoljna.hr
pretraživanje
  • Moda & ljepota
  • Zdravlje & Prehrana
  • Posao & Obitelj
  • Ljubav & Sex
  • Dom & Uređenje
  • Kultura & Zabava
Upravljaj obavijestima
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Dnevnik
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • © Zadovoljna.hr
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Putovanja
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zdravlje & prehrana

Komiška pogača i tagine od srdela

08. veljače 2010 Piše Zadovoljna
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tko je jednom probao domaću Komišku pogaču zna zašto mnogi oblizuju prste na sam spomen tog jela. Ana Ugarković pripremila ju je na svoj način, uz tagine od srdela, a sve je zasladila kolačem od bresaka i trešanja

Komiška pogača

Sastojci

Tijesto
600 g brašna
1 žlica meda
2 žličice sitne morske soli
1 žličica suhog kvasca
2 žlice maslinovog ulja
 

Nadjev
3 velika luka
10 režnjeva češnjaka
maslinovo ulje
1x 400 g konzerve pelata (ili 5 svježih, oguljenih rajčica)
2 žlice listića svježeg timijana
velika vezica peršina, sitno nasjekana
sol i svježe mljeveni papar
6 očišćenih fileta slanih inčuna ili srdela, nasjeckane na male komadiće

Priprema
U 400 ml vode na sobnoj temperaturi (oko 20 oC)
Pomiješajte sve sastojke u velikoj posudi (od miksera ako imate samostojeći mikser). Ako miješate s mikserom (najbolje sa spiralnim metlicama), miješajte polagano oko 4 minute ili dok se brašno ne skupi u kuglu. Pustite da se tijesto opusti pet minuta i nastavite miksati sa malo većom brzinom još oko 2 minute ili dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude tek da se malo lijepi za dno. Ako je tijesto premekano i ljepljivo, dodajte još malo brašna, žlicu po žlicu. Ako je pretvrdo i suho, dodajte još malo vode.

Razdijelite tijesto na 8, 4 ili dva jednaka komada (ovisno o receptu), napravite kugle i premažite svaku s maslinovim uljem. Stavite kugle u zasebne plastične vrećice. Ostavite ih 15 tak minuta na sobnoj temperaturi a zatim preko noći u hladnjak. Dio tijesta koji nećete upotrijebiti idući dan možete odmah zamrznuti. Ako namjeravate peći pizze isti dan, ostavite ih oko 1 sat na sobnoj temperaturi, izvadite iz vrećica, premijesite ponovno u kugle, vratite u vrećice i stavite u hladnjak na 2 sata.
Izvadite tijesto iz hladnjaka 2 sata prije nego što namjeravate peći pogaču.

Napravite nadjev
Luk ogulite, prepolovite i narežite na tanke ploške. Režnjeve češnjaka također ogulite i tanko narežite. Nasjeckajte pelate. Na zagrijanom maslinovom ulju, pirjajte luk na laganoj dok sasvim ne omekša. Dodajte češnjak i timijan, posolite i popaprite i pirjajte još nekoliko minuta. Dodajte rajčicu i nastavite pirjati oko 45 min 1 sat dok sva tekućina ne ispari. Nadjev mora biti relativno kompaktan. Dodajte nasjeckani peršin i pustite da se ohladi.

Drugi dan, izvadite tijesto razdijeljeno na 2 komada, 3-4 sata prije nego namjeravate peći pogaču . Najmanje 45 minuta prije zagrijte pećnicu na 250°C .S pobrašnjenim rukama razvucite lagano prvi komad tijesta po namašćenom limu promjera od 30 -35 cm. Premažite sa nadjevom, rasporedite komadiće slanih inćuna po njemu i poklopite sve sa drugom polovicom tijesta. Rubove donjeg tijesta preklopite preko gornjeg, kojeg lagano premažite maslinovim uljem.

Pokrijte s krpom i pustite na toplom da se malo napuhne, oko 30 minuta.

Stavite u pećnicu i smanjite temperaturu na 210 °C.Pecite u pećnici oko 30-40 min dok pogača ne dobije lijepu zlatnu boju. Servirajte mlaku ili na sobnoj temperaturi.

Tagine od srdela

Sastojci

Tijesto
600 g brašna
1 žlica meda
2 žličice sitne morske soli
1 žličica suhog kvasca
2 žlice maslinovog ulja

Nadjev
3 velika luka
10 režnjeva češnjaka
maslinovo ulje
1x 400 g konzerve pelata (ili 5 svježih, oguljenih rajčica)
2 žlice listića svježeg timijana
velika vezica peršina, sitno nasjekana
sol i svježe mljeveni papar
6 očišćenih fileta slanih inčuna ili srdela, nasjeckane na male komadiće

Priprema
Očistite i filetirajte srdele.
Položite 8 filetiranih srdela sa kožom prema dolje i premažite charmoulom.

Drugih osam fileta položite na premazane srdele tako da se charmoula nalazi izmedu dva fileta.
Za tagine pokrijte dno posude za prženje sa polovicom cherry rajčica, zatim krumpir u jednom sloju.

Prekrijte krumpire sa ostatkom rajčica a sardine položite na njih sa čilijem u sredini.

Razrijedite charmoulu sa dvije jušne žlice vode i maslinova ulja i prelijte preko jela.
Ploške limuna položite na svaki filet i pospite sa solju i paprom.
Poklopite sa poklopcem i kuhajte 20-25 minuta, zatim otkrijte i kuhajte još 5-10 minuta dok krumpir omekša i umak se zgusne.

Kolač od bresaka i trešanja

Sastojci
240 g brašna
3,5 žlice šećera
2,5 žličice praška za pecivo
75 g maslaca
160 ml slatkog vrhnja
1 žlica smeđeg šećera
1,5 kg bresaka
500 g trešanja, odkoštenih
3 žlice šećera
2 žlice kukuruznog škroba
vrhnje i smeđi šećer za posipanje

Priprema
U mikseru promiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i malo soli. Dodajte hladan maslac u kockicama i miješajte dok ne dobijete grube mrvice. Dodajte vrhnje i miješajte dok se tijesto ne skupi.

Razdvojite tijesto sa žlicom u 8 kugli, pritisnite ih u disk oko 1 cm debljine i stavite u hladnjak na 20 minuta zamotane u plastičnu foliju. Zagrijte pećnicu na 180°C. Ogulite breskve i narežite ih na veće komade. U zdjeli pomiješajte breskve, trešnje, šećer i škrob. Pustite da smjesa stoji 20 minuta. Razvaljajte malo diskove tijesta na pobrašnjenoj površini, na debljinu od oko 7 mm.

Stavite voće u keramičku ili staklenu vatrostalnu posudu, položite na to diskove tijesta, ostavljajući proreze među njima kako bi sok koje pusti voće mogao isparavati i zgusnuti se. Premažite ih vrhnjem i pospite smeđim šećerom. Pecite dok nadjev ne počne ključati i tijesto ne postane zlatno (oko 45 minuta do 1 sat).

Više ukusnih recepata potražite u Videoteci!

Podijeli
  • Facebook
  • Twitter
  • WhatsApp
  • Viber
  • Email

Čitaj dalje

Još vijesti

 
Prati nas i na Instagramu!
Koji su vaši dojmovi na Advent??
@dasa_kovacevic
Savršeno prženu, hrskavu, taman slatku Morning Lab granolu Zagrepčanke Tijane potražite na policama Startaj Hrvatska u svim INTERSPAR i odabranim @spar trgovinama
Neopisiva ljubav s pastom... ❤
@divaisback 
#pastalover #zadovoljnahr
Želimo vam ugodnu sredinu tjedna! 😍
@iris_burbonov 
#bouquet #flowers #zadovoljnahr
pretraživanje
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Nova Plus
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Kreni Zdravo
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Upravljaj obavijestima
  • © Zadovoljna.hr
Zatvori

MODA, LJEPOTA, LJUBAV, ZDRAVLJE,
UREĐENJE DOMA, SAZNAJ SVE ŠTO TREBAŠ
ZA SEBE NA JEDNOM MJESTU.

Prijavi se na
newsletter!

Please don't insert text in the box below!
modal close