Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Meke i tople krafne za karnevalski užitak

14-02-2010 Piše Ana-Marija Bujić
komentari

Vrijeme je karnevala, što će reći ukusnih i toplih pokladnica ili krafni. Možda će se neki i odreći maskiranja, ali ovog jednostavnog peciva-slatkiša nikako!

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima

Ovo je stari recept iz jedne prastare obiteljske kuharice kojem sam ovaj put napravila jednu malu preinaku. Inače kod nas doma u kuharici imaju 'pokladnice 1' i 'pokladnice 3'. Gdje su nestale 'pokladnice 2', zašto se u kuharici uopće zovu pokladnice kad ih mi svi zovemo krafne i zašto uopće imamo taj br. 3 kad radimo samo 'pokladnice 1' su misterije na koje nemam odgovor...

Kvasac:
1 kocka svježeg kvasca
žlica šećera
žlica brašna
1 dcl mlijeka

Tijesto:
40 dkg brašna za dizana tijesta
sol
1 dcl mlijeka
5 dkg maslaca
5 dkg šećera
3 žumanjka
2 žlice ruma
marmelada za punjenje
štaub za posipanje

1) Stavtii kvasac da se diže
2) Rastopiti maslac
3) Brašno ugrijati (ili jednu minutu u mikrovalnoj ili kratko u pećnici) i posoliti, u njega staviti rastopljeni maslac, žumanjak, šećer, mlijeko, rum i dignuti kvasac
4) Tuči mikserom (s onim spiralnim žlicama za tijesto) tako dugo dok se ne odvaja od žlice - to je 10 do 15 min
5) Tijesto pokriti i ostaviti na toplom mjestu da se diže dok ne poveća volumen skoro za duplo
6) Dignuto tijesto staviti na pobrašnjenu površinu, razvaljati i rezati krugove čašom
(Izađe oko 40 kom što je jednako 20 pokladnica)

7) Na sredinu kruga staviti žličicu marmelade i pokriti drugim krugom tako da pobrašnjena strana dođe gore
8) Prstom okolo malo utisnuti i rezati krafne drugom čašom s nešto manjim promjerom
9) Složiti ih na brašnom posutu krpu, pokriti i pustiti da se dižu na toplom
10) Peći u puno ulja (ako je prevruće, pocrne, ako je mlako, popiju previše ulja)
11) Pečene krafne ocijediti (na salveti) i posipati štaubom ili vanili šećerom

Napomena:
1) Kod kvasca trebate voditi računa samo o tome da je ustvari živo biće pa ga onda usporedite s ljudskim bićem). Zamislite da želite jednu finu kupku. Ako je voda hladna, nema smisla u nju uopće ulaziti pa smrznut ćete se!

A opet, osim ako niste neki mazohist (a kvasac NIJE mazohist) nije baš dobro ni da voda bude vruća, izaći ćete sasvim crveni nakon svog 'vremena za opuštanje'.

Dakle, za ugodnu kupku, a isto vrijedi i za uspješan kvasac ključna je topla (znači mlaka – ni hladna, ali ni vruća) tekućina. Kad ste se fino okupali, ne bi bilo loše nešto ni pojesti. Slatko po mogućnosti, tu na scenu stupaju šećer i brašno. I kvasac je gladan, dakle za zadovoljnu zdjelicu kvasca formula je jednostavna: mlako mlijeko, žlica brašna i žlica šećera. I kvasac se onda razmnožava, odnosno, raste.

2) U originalnom receptu je pisalo 25 dkg brašna, ali to je jednostavno bilo previše ljepljivo i ja sam malo po malo dodavala brašno i na kraju završila na 40 dkg ( vi možete krenuti s 35 te dodavati po potrebi)

3) Krafne bi trebalo peći poklopljene, ali ja taj dio recepta nisam pročitala (po običaju) i svejedno su dobro ispale (a i kad je poklopljeno ne vidiš što se unutra događa pa je meni ovako lakše)

4) Pustite ih da uhvate boju prvo s jedne strane pa tek onda okrenite na drugu – tako ćete dobiti svjetliji obruč po sredini

5) Ostatke tijesta ponovno mijesite sve dok ne potrošite cijelo tijesto

6) Nemojte ih jesti baš direktno nakon pečenja, pustite ih 5 minuta i onda navalite... najbolje su dok su još lagano tople

Tko piše ove slasne recepte?

Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće.

Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.

Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja na kojima uvijek otkriva nešto novo. Glavni kriterij? Slastan rezultat!

Čarobni napitak za vruće trenutke

Prepustite se vanzemaljskom užitku čokolade

Sushi - elegantni zalogaj koji ćete zavoljeti

Pišite joj na zadovoljna@novatv.hr, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njenih kulinarskih putovanja!

Pročitaj još
Pročitaj još