Vrijeme je karnevala, što će reći ukusnih i toplih pokladnica ili krafni. Možda će se neki i odreći maskiranja, ali ovog jednostavnog peciva-slatkiša nikako!
Ovo je stari recept iz jedne prastare obiteljske kuharice kojem sam ovaj put napravila jednu malu preinaku. Inače kod nas doma u kuharici imaju 'pokladnice 1' i 'pokladnice 3'. Gdje su nestale 'pokladnice 2', zašto se u kuharici uopće zovu pokladnice kad ih mi svi zovemo krafne i zašto uopće imamo taj br. 3 kad radimo samo 'pokladnice 1' su misterije na koje nemam odgovor...
Kvasac:
1 kocka svježeg kvasca
žlica šećera
žlica brašna
1 dcl mlijeka
Tijesto:
40 dkg brašna za dizana tijesta
sol
1 dcl mlijeka
5 dkg maslaca
5 dkg šećera
3 žumanjka
2 žlice ruma
marmelada za punjenje
štaub za posipanje
1) Stavtii kvasac da se diže
2) Rastopiti maslac
3) Brašno ugrijati (ili jednu minutu u mikrovalnoj ili kratko u pećnici) i posoliti, u njega staviti rastopljeni maslac, žumanjak, šećer, mlijeko, rum i dignuti kvasac
4) Tuči mikserom (s onim spiralnim žlicama za tijesto) tako dugo dok se ne odvaja od žlice - to je 10 do 15 min
5) Tijesto pokriti i ostaviti na toplom mjestu da se diže dok ne poveća volumen skoro za duplo
6) Dignuto tijesto staviti na pobrašnjenu površinu, razvaljati i rezati krugove čašom
(Izađe oko 40 kom što je jednako 20 pokladnica)
7) Na sredinu kruga staviti žličicu marmelade i pokriti drugim krugom tako da pobrašnjena strana dođe gore
8) Prstom okolo malo utisnuti i rezati krafne drugom čašom s nešto manjim promjerom
9) Složiti ih na brašnom posutu krpu, pokriti i pustiti da se dižu na toplom
10) Peći u puno ulja (ako je prevruće, pocrne, ako je mlako, popiju previše ulja)
11) Pečene krafne ocijediti (na salveti) i posipati štaubom ili vanili šećerom
Napomena:
1) Kod kvasca trebate voditi računa samo o tome da je ustvari živo biće pa ga onda usporedite s ljudskim bićem). Zamislite da želite jednu finu kupku. Ako je voda hladna, nema smisla u nju uopće ulaziti pa smrznut ćete se!
A opet, osim ako niste neki mazohist (a kvasac NIJE mazohist) nije baš dobro ni da voda bude vruća, izaći ćete sasvim crveni nakon svog 'vremena za opuštanje'.
Dakle, za ugodnu kupku, a isto vrijedi i za uspješan kvasac ključna je topla (znači mlaka – ni hladna, ali ni vruća) tekućina. Kad ste se fino okupali, ne bi bilo loše nešto ni pojesti. Slatko po mogućnosti, tu na scenu stupaju šećer i brašno. I kvasac je gladan, dakle za zadovoljnu zdjelicu kvasca formula je jednostavna: mlako mlijeko, žlica brašna i žlica šećera. I kvasac se onda razmnožava, odnosno, raste.
2) U originalnom receptu je pisalo 25 dkg brašna, ali to je jednostavno bilo previše ljepljivo i ja sam malo po malo dodavala brašno i na kraju završila na 40 dkg ( vi možete krenuti s 35 te dodavati po potrebi)
3) Krafne bi trebalo peći poklopljene, ali ja taj dio recepta nisam pročitala (po običaju) i svejedno su dobro ispale (a i kad je poklopljeno ne vidiš što se unutra događa pa je meni ovako lakše)
4) Pustite ih da uhvate boju prvo s jedne strane pa tek onda okrenite na drugu – tako ćete dobiti svjetliji obruč po sredini
5) Ostatke tijesta ponovno mijesite sve dok ne potrošite cijelo tijesto
6) Nemojte ih jesti baš direktno nakon pečenja, pustite ih 5 minuta i onda navalite... najbolje su dok su još lagano tople
Tko piše ove slasne recepte?
Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće.
Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.
Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja na kojima uvijek otkriva nešto novo. Glavni kriterij? Slastan rezultat!
Čarobni napitak za vruće trenutke
Prepustite se vanzemaljskom užitku čokolade
Sushi - elegantni zalogaj koji ćete zavoljeti
Pišite joj na zadovoljna@novatv.hr, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njenih kulinarskih putovanja!