Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Pogledajte pripremu janjeće plećke bez znakovnog jezika

23-03-2010 Piše Zadovoljna
komentari

Jeste li sigurni da znate pripremiti baš svaki komad mesa i izvući najbolje iz njega. Predstavljamo vam Vedrana koji zna male kuharske trikove i podijelit će ih s vama. Ovaj tjedan Vedran priprema janjeću plećku s nadjevom!

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Namirnice potrebne za nadjev

Za nadjev od marelica i suhih šljiva potrebne su sušene marelice, sušene šljive, indijski oraščići, kruh bez kore, maslac i papar. Sve sastojke zajedno promiješajte dok se ne povežu u smjesu.

Janjeću plećku raširite u četverokut, posolite i popaprite te napunite nadjevom koji ste ranije pripremili.

Aluminijsku foliju premažite maslacem te na nju položite janjeću plećku i umotajte što čvršće kako bi dobili željeni oblik. Nakon toga meso stavite u frižider na otprilike dva sata da se stisne.

Za to vrijeme pripremite temeljac. U lonac stavite maslinovo ulje i otopljeni maslac, popržite korjenasto povrće i začine i kosti od janjeće plećke. Podlijte bijelim vinom, kada se reducira na pola zalijte vodom.

Plećku izvadite iz hladnjaka, odmotajte iz folije, povežite koncem, posolite i umotajte natrag u foliju.

Prokuhani temeljac ulijte u lim za pečenje i na njega položite meso u foliji. Kako bi bili sigurni kada je plećka gotova poslužite se metalnim štapićem za ražnjić.

Upiknite ga u meso, zadržite desetak sekundi te prislonite na usta. po njegovoj toplini ćete lako procijeniti je li pečenka gotova.

Pečeno meso izvadite iz folije, višak tekućine i masnoće obrišite papirnatim ubrusom. Tavu lagano nauljite i na njoj dodatno prepecite pečenku sa svih strana kako bi dobila koricu.

Od temeljca u kojem se meso peklo napravite umak kojim ćete preliti meso i poslužite ga uz pire krumpir.

Vedran vam želi dobar tek!

O autoru

Vedran Habel je završio Srednju ugostiteljsku školu te radio u niz renomiranih re

torana i hotela. Od 2007. radi kao nastavnik u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb.

Napisao je knjigu Hrvatska kuharska početnica. Autor je udžbenika za kuharstvo za 1. i 2. razred srednjih ugostiteljskih škola - smjer kuhar. Vedran je snimio DVD o tehnološkim postupcima prigotovljavanja jela uz pomoć centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj te tako omogućio osobama oštećenog sluha da se i sami okušaju u pripravljanju jela.

Početkom 2009. organizirao je tečaj male škole kuhanja u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba te po prvi puta u Hrvatskoj provodi tečaj kuhanja za gluhe i nagluhe osobe.

Kuharstvo je vještina koja se može neprestano usavršavati.
Pod motom 'Pravilno kuhanje je zdrav život' Pučko otvoreno učilište organizira Malu školu kuhanja u kojoj će tajne i trikove majstora otkrivati nastavnik kulinarstva Vedran Habel. Sve informacije možete dobiti na telefon 0800 321 321.

Prethodni recepti

>> VIDEO: Juneći šol s rižotom od gljiva

>> VIDEO: Vedran vam pomaže u pripremi specijaliteta od mesa!