Jeste li sigurni da znate pripremiti baš svaki komad mesa i izvući najbolje iz njega. Predstavljamo vam Vedrana koji zna male kuharske trikove i podijelit će ih s vama. Ovaj tjedan Vedran priprema juneći šol!

Priprema junećeg šola je jednostavna, dovoljno je samo pratiti što Vedran radi. Prije nego što prepečete meso potrebno je odstraniti masnoću i kožicu te junetinu posoliti i popapriti. Nakon toga šol prepecite u limu za pečenje sa svih strana i izvadite.

U istom limu pripremite umak, prepecite luk, dodajte liker i pustite da kuha dok skroz ne ispari. Kada alkohol ishlapi dodajte smeđi šećer i med, zajedno izmiješajte kako bi se šećer i med karamelizirali, podlijte s pivom i vodom, izmiješajte te pustite da prokuha. Kada prokuha stavite u umak juneći šol, poklopite i dovršite u pečnici.

Kada je meso gotovo, izvadite ga iz lima i u njemu dovršite umak u kojem se meso peklo. Dodajte limunov sok i vrhnje za kuhanje i pustite umak da se zgusne.

Rižoto od gljiva
Kao prilog ovom ukusnom komadu mesa napravite rižoto od gljiva. U lonac stavite maslinovo ulje i crveni luk i češnjak te svježi timijan. Na sve to bacite rižu i zatim dodajte bijelo vino. Kada alkohol ishlapi, posolite i poparite rižu te prelijte temeljcem, no samo do razine riže. Kuhajte na laganoj vatri i podlijevajte temeljcem po potrebi.

Na tavu stavite maslinovo ulje, kosani luk i gljive po želji. Pirjajte ih nekoliko minuta te ih dodajte riži i promiješajte. Servirajte jelo i uživajte.

Vedran vam želi dobar tek!

O autoru

Vedran Habel je završio Srednju ugostiteljsku školu te radio u niz renomiranih re

torana i hotela. Od 2007. radi kao nastavnik u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb.

Napisao je knjigu Hrvatska kuharska početnica. Autor je udžbenika za kuharstvo za 1. i 2. razred srednjih ugostiteljskih škola - smjer kuhar. Vedran je snimio DVD o tehnološkim postupcima prigotovljavanja jela uz pomoć centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj te tako omogućio osobama oštećenog sluha da se i sami okušaju u pripravljanju jela.

Početkom 2009. organizirao je tečaj male škole kuhanja u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba te po prvi puta u Hrvatskoj provodi tečaj kuhanja za gluhe i nagluhe osobe.

Kuharstvo je vještina koja se može neprestano usavršavati.
Pod motom 'Pravilno kuhanje je zdrav život' Pučko otvoreno učilište organizira Malu školu kuhanja u kojoj će tajne i trikove majstora otkrivati nastavnik kulinarstva Vedran Habel. Sve informacije možete dobiti na telefon 0800 321 321.

Prethodni recepti

VIDEO: Vedran vam pomaže u pripremi specijaliteta od mesa!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju