Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Pogledajte pripremu junećeg šola bez znakovnog jezika

15-03-2010 Piše Zadovoljna
komentari

Jeste li sigurni da znate pripremiti baš svaki komad mesa i izvući najbolje iz njega. Predstavljamo vam Vedrana koji zna male kuharske trikove i podijelit će ih s vama. Ovaj tjedan Vedran priprema juneći šol!

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima

Priprema junećeg šola je jednostavna, dovoljno je samo pratiti što Vedran radi. Prije nego što prepečete meso potrebno je odstraniti masnoću i kožicu te junetinu posoliti i popapriti. Nakon toga šol prepecite u limu za pečenje sa svih strana i izvadite.

U istom limu pripremite umak, prepecite luk, dodajte liker i pustite da kuha dok skroz ne ispari. Kada alkohol ishlapi dodajte smeđi šećer i med, zajedno izmiješajte kako bi se šećer i med karamelizirali, podlijte s pivom i vodom, izmiješajte te pustite da prokuha. Kada prokuha stavite u umak juneći šol, poklopite i dovršite u pečnici.

Kada je meso gotovo, izvadite ga iz lima i u njemu dovršite umak u kojem se meso peklo. Dodajte limunov sok i vrhnje za kuhanje i pustite umak da se zgusne.

Rižoto od gljiva
Kao prilog ovom ukusnom komadu mesa napravite rižoto od gljiva. U lonac stavite maslinovo ulje i crveni luk i češnjak te svježi timijan. Na sve to bacite rižu i zatim dodajte bijelo vino. Kada alkohol ishlapi, posolite i poparite rižu te prelijte temeljcem, no samo do razine riže. Kuhajte na laganoj vatri i podlijevajte temeljcem po potrebi.

Na tavu stavite maslinovo ulje, kosani luk i gljive po želji. Pirjajte ih nekoliko minuta te ih dodajte riži i promiješajte. Servirajte jelo i uživajte.

Vedran vam želi dobar tek!

O autoru

Vedran Habel je završio Srednju ugostiteljsku školu te radio u niz renomiranih re

torana i hotela. Od 2007. radi kao nastavnik u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb.

Napisao je knjigu Hrvatska kuharska početnica. Autor je udžbenika za kuharstvo za 1. i 2. razred srednjih ugostiteljskih škola - smjer kuhar. Vedran je snimio DVD o tehnološkim postupcima prigotovljavanja jela uz pomoć centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj te tako omogućio osobama oštećenog sluha da se i sami okušaju u pripravljanju jela.

Početkom 2009. organizirao je tečaj male škole kuhanja u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba te po prvi puta u Hrvatskoj provodi tečaj kuhanja za gluhe i nagluhe osobe.

Kuharstvo je vještina koja se može neprestano usavršavati.
Pod motom 'Pravilno kuhanje je zdrav život' Pučko otvoreno učilište organizira Malu školu kuhanja u kojoj će tajne i trikove majstora otkrivati nastavnik kulinarstva Vedran Habel. Sve informacije možete dobiti na telefon 0800 321 321.

Prethodni recepti

VIDEO: Vedran vam pomaže u pripremi specijaliteta od mesa!