Iskoristite slasne kruške za mirisnu slasticu u kojoj ćete uživati u jednakoj mjeri kao i u domaćoj piti od jabuka. Recept je otkrila naša vrijedna gastro putnica, Ana-Marija Bujić

Pita od krušaka varijacija je na temu poznatog francuskog klasika, odnosne njihove pite od jabuka. Krajnji okus je jako sličan, postupak identičan, samo je glavni lik priče u ovom slučaju mirisna kruška, a ne jabuka.

Osim toga, ovo je jedan od rijetkih slučajeva u kojima je dopušteno zbrajati kruške i jabuke - rezultat će i dalje biti točan (i slastan)

Nadjev:
15 dkg maslaca
15 dkg šećera u prahu ili običnog šećera
1 burbon vanilija
1 kg (otprilike) krušaka
malo kardamoma

 

Tijesto:
34 dkg brašna za prhka tijesta (ako nemate, može glatko)
6.5 dkg šećera
13.5 dkg maslaca
2 žutanjka
malo soli
malo hladne vode

1) Umijesiti tijesto, formirati ga u kuglu i pustiti ga da malo odleži u hladnjaku
2) U lim za pečenje staviti maslac, šećer i vanilin šećer i staviti u pećnicu da se malo zgusne i karamelizira (na 180°C) – to traje 20-30 min. Svako malo treba promiješati tako da šećer koji počne hvatati boju gurnete prema sredini
3) Dok je maslac sa šećerom u pećnici, oguliti i očistiti kruške pa ih narezati na polovine ili četvrtine
4) U lim zatim dodati oguljene i narezane kruške i položiti ih tako da okrugla strana bude prema dolje
5) Malo posuti kardamomom
6) Vratiti u pećnicu na 15-20 min i pustiti da i kruške uhvate malo boje
7) Nakon toga tijesto izvaditi iz frižidera, razvaljati ga na otprilike ½ cm debljine i položiti ga na vrh preko krušaka pa sve skupa vratiti u pećnicu (tijesto slobodno možete malo sa strane zavući u pleh bez obzira na tekućinu – sve će se to ispeći)
8) Pustiti da se peče dok kruške ne dobiju smećkastu boju i dok tijesto dobro ne potamni, otprilike 45 minuta na 180°C
9) Koji minutu nakon što je gotovo i dok je još toplo, položiti veliki tanjur na vrh i okrenuti
10) Može se posluživati uz šlag i/ili mascarpone, ali zasigurno izmamljuje mrmljanje tipa 'mmmm' i bez toga

Tko piše ove slasne recepte?

Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće.

Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.

Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja na kojima uvijek otkriva nešto novo.

Glavni kriterij? Slastan rezultat!

>> Mljac, čokoladne palačinke za seksi užitak

>> Čokoladni kolač gotov za pet minuta

>> Isprobajte čarobnu juhu od bundeve

Pišite joj na zadovoljna@novatv.hr, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njezinih kulinarskih putovanja!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju