Ukusna proljetna juha s neobičnim dodatkom, roza njokima, oduševit će djecu, no i vi ćete uživati u obojanom i zdravom obroku kojeg možete pripremiti i kao dodatak mesu

Dolaskom prvih mahuna i svježeg graška na tržnicu, moja bi mama ovu juhu radila barem jednom tjedno. Mi djeca smo ju obožavali kao juhu, ali i u gušćem stanju, kada bi ovo jelo poslužila kao prilog uz meso. Mama je radila i mesnu varijantu, odnosno pripremala ju s pilećim mesom. Prvo recept pa onda varijante.

Potrebno vam je:

Zagrebački rečeno, 'grincajg' odnosno korijenje za juhu, sve narezano na kockice.

- 2-3 mrkve
- 1 peršinov korijen
- 1 kriška celerovog korijena
- 2-3 krumpira, narezati na kockice
- 1 šalica (oko 250-300 grama) graška (može i smrznutog)
- pola glavice luka u komadu
- režanj češnjaka u komadu
- 1 žličica majorana
- grančica svježeg peršina, u komadu ili nasjeckana
žlica maslaca
- sol

Po želji u juhu možete dodati žlicu brašna,
nekoliko šampinjona ili sušenih vrganja koje ste kratko namakali u hladnoj vodi te
poriluk umjesto luka i
grančica svježeg korijandera.

Priprema:

1. Na maslacu zu miješanje popržiti korijenje za juhu i grašak te dodati luk i češnjak u komadu.

2. Posuti žlicom brašna ako ga koristite te promiješati i preliti s oko 5 šalica vode ili povrtne juhe. Posoliti i dodati peršinov list te krumpire narezane na kocke. Kuhati oko pola sata na srednje jakoj ili slabijoj vatri.

3. Ako želite prilog mesu, potrebno je dodati manje vode.

4. Pred kraj se u juhu može dodati noklice napravljene od jaja i brašna.

Jaje se zamuti vilicom i uz miješanje se dodaje brašna. Masa ne smije biti niti rijetka niti pregusta. Žličicom stavljati jednu po jednu u juhu ili prethodno do pola skuhati u kipućoj vodi i potom dodati u juhu, kako se ne bi smanjivala količina tekućine u juhi.

Napomene:
Umjesto brašna se za zgušnjavanje može iz juhe izvaditi nekoliko krumpira te ih i potom vratiti u juhu.

Za djecu su zanimljivi i njoki različitih boja. Roza njoki su na primjer napravljeni od kuhane cikle koja je pomiješana s jednim jajetom i brašnom. Njoke ukuhajte kao i noklice, prvo u vodi pa zatim dodajte u juhu.

Koristite li pileće meso, prvo ga lagano ispecite na ulju i potom dodajte u juhu, da se kuha zajedno s povrćem.

U slast!

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju