Povratak s godišnjig odmora će vam lakše pasti ukoliko ponesete dobre i ukusne uspomene. Uz pomoć domaćih maslina i kapara napravite namaz koji će vas oduševiti okusom i mirisom te vam pomoći da prebrodite dolazak jeseni

Namaz tapenada je jedan od najpoznatijih predstavnika provansalske kuhinje, no sastojci su domaći pa ga možete pripremiti i u svojoj kuhinji.Obično se kod tapenade govori i misli na namaz od maslina što je samo djelomično točno. Iako su glavni sastojak masline, radi se o namazu od kapara odnosno ime tapenade je izvedeno od provansalske riječi za kapare -  tapeno.

Dobra i sočna, te ne presuha tapenada mora imati dobar omjer maslina i kapara te ju je potrebno začiniti maslinovim uljem i sokom od limuna. Neki u tapenadu stavljaju i češnjak, ali u pravoj tapenadi ga ne bi trebalo biti. Ali ono čega mora biti je filet slane srdele iz ulja. A nekoliko listića svježeg bosiljka će idealno pristajati ovoj kombinaciji!

Potrebno je:

200 g crnih ili zelenih maslina bez koštica
3-4 žlice kapara
1 filet srdele (inćuna) iz ulja
Naribana korica limuna, sok od polovice ili cijelog limuna
4-5 žlica kvalitetnog maslinovog ulja
Svježe mljeveni papar i po potrebi sol
4-5 listova svježeg bosiljka

Priprema tapenade

1. Usitnite masline i kapare te srdelu u mikseru, dodajte limunov sok i koricu. Po želji dodajte listove bosiljka.

2. Uz lagano miješanje (može i mikserom) polako dodajte maslinovo ulje te začinite paprom i po potrebi posolite.

Crnu ili zelenu tapenadu možete koristiti i kao osnovu za umak od tunjevine. Samo dodajte sadržaj jedne konzerve ili staklenke tune i dobro promiješajte.

>> Namazi koji 'spašavaju' ljetna predvečerja

Tapenada od tune

Tapenadu možete napraviti i s patliđanima. Postupak je vrlo jednostavan,  na roštilju ili u pećnici ispecite patliđan koji ste prethodno nekoliko puta proboli s vilicom. Gotovo meso patliđana izvadite uz pomoć žlice te usitnite vilicom i pomiješajte s tapenadom.

Poslužiti s bijelim svježim ili prepečenim kruhom. Tapenadom možete premazati i prepečeni kruh (bruschette) te na njega dodati sastojke po izboru. Namaz možete bez problema čuvati u hladnjaku nekoliko dana.

U slast!

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju